Schimb de experiență cu regiunea Mid Sweden din Suedia în cadrul proiectului "’SMART EUROPE - Strategii inteligente prin crearea de locuri de muncă bazate pe inovare în regiuni din Europa"’

Proiectul ’’SMART EUROPE - Strategii inteligente prin crearea de locuri de muncă bazate pe inovare în regiuni din Europa’’, finanțat prin Programul Interreg IV C, este implementat de Consiliul Judeţean Maramureş, prin Biroul de Relaţii Externe și are ca obiectiv principal încurajarea creării de locuri de muncă bazate pe inovare. Proiectul se apropie de sfârșit, însă partenerii ce doresc să dezvolte colaborări pe viitor au la dispoziție posibilitate de a face schimburi de experiență pe domenii de interes comun în cadrul unor vizite de studiu.
În acest context, județul nostru a fost invitatul regiunii Mid Sweden din Suedia, reprezentată în cadrul acestui proiect de Agenția de Dezvoltare și Inovare ALMI pentru o vizită de studiu în perioada 24-25 noiembrie 2014. Tema acestui schimb de experiență a fost aleasă în urma acțiunii de evaluare peer review care a avut loc in Maramures, în septembrie 2013, unde experții ce au evaluat județul nostru au sugerat preluarea de bune practici de la partenerii noștri suedezi, și anume modul de funcționare și organizare al Parcului științiific înființat în cadrul Universității Mid Sweden. Participanții la această vizită de studiu au fost: Mihaela Lițe - managerul proiectului, Remus Burdea – responsabil tehnic și factori intersați ai proiectului din județul nostru respectiv: prof. univ. dr. ing. Lobonțiu Mircea și conf. dr. ing. Ungureanu Miorița, reprezentanți ai UTCN Centrul Universitar Nord Baia Mare și Florentin Tuș secretar general al Camerei de Comerț și Industrie Maramureș.

Programul vizitei de studiu de la Universitatea Mid Sweden a fost foarte dens cuprinzând prezentarea unor inițiative antreprenoriale cum ar fi STC Sensible Things That Comunicate în domeniul echipamentelor de măsură și transmitere de date la distanță și FSCN Fibre Science and Communication Network activând în domeniul producerii celulozei și hârtiei. De asemenea participanții la vizita de studiu au aflat mai multe detalii despre MIUN Innovation un spațiu de întâlniri creative unde studenți, profesori și cercetători pot să își transpună ideile în practică.

Prima zi s-a încheiat cu o întâlnire la Camera de Comerț și Industrie din Sundsvall cu dl Oliver Dogo, noul președinte desemnat al Camerei. Acesta a prezentat situația economică a regiunii Mid Sweden și activitățile principale ale Camerei de Comerț din Sundsvall. Dl Florentin Tuș a prezentat la rândul său organizarea și activitatea Camerei de Comerț și Industrie Maramures, propunând partenerilor suedezi încheierea unui acord de colaborare între cele două camere, propunerea fiind primită cu mult interes.

A doua zi participanții au vizitat Parcul Științific Mid Sweden și au avut mai multe întâlniri cu: dl Magnus Burvall care a prezentat Peak Innovation, dl Peter Ekdahl care a prezentat Parcul Științiific Akroken, Ewa Sandeheim care a prezentat Incubatorul de Afaceri Akroken și Magnus Sandeheim care a prezentat facultatea de Design din Vasternorrland.

În cadrul vizitei de studiu s-au purtat discuții și s-au stabilit contacte pentru viitoare colaborări între instituțiile de profil din cele două regiuni.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.