Proiectul ACCES ROUA privind reabilitarea DJ 185 Valea Vișeului - Lunca la Tisa - în evaluare tehnică

Aleșii județeni reuniți în ședința extraordinară a Consiliului Județean Maramureș au aprobat completarea Hotărârii nr. 101/2018 privind aprobarea promovării în parteneriat a proiectului ACCESS ROUA - Reabilitarea drumurilor de legătură care duc la punctele de trecere a frontierei, propus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Comun România - Ucraina ENI CBC 2014-2020, precum şi a cofinanţării acestuia.

Proiectul își propune reabilitarea sectorului de drum care se află pe raza comunelor Bistra, Bocicoiu Mare și Rona de Sus din judeţul Maramureș, în partea de nord a acestuia, respectiv sectorul de drum județean DJ 185 Valea Vișeului – Lunca la Tisa, în lungime de 13,532 km. Execuţia lucrărilor de reabilitare pentru acest sector de drum a fost propusă spre finanţare din fonduri nerambursabile, prin Programul Operaţional Comun de Cooperare Transfrontalieră România Ucraina 2014-2020. În prezent, proiectul se află în faza de evaluare tehnică.
Acest proiect ar urma să răspundă nevoilor identificate la nivel local privind asigurarea accesibilității locuitorilor comunelor Valea Vișeului, Bistra, Petrova, Leordina, Repedea, Ruscova, Poienile de sub Munte la punctul de frontieră de la Sighetu Marmației, precum și asigurarea accesului în condiții de siguranță a patrulelor poliției de frontieră Sighetu Marmației, a căror intervenție pe sectorul de drum DJ 185 Valea Vișeului - Lunca la Tisa este mult îngreunată și nu se poate realiza în timp oportun. Drumul în cauză are, în prezent, structura rutieră din umplutură formată din amestec de pământ cu bolovăniș, pietriș, nisip și piatră spartă.

În urma elaborării documentației tehnice, au fost actualizate costurile investiției, în momentul de față fiind vorba despre de un cost total al proiectului de 3.600.000 euro, din care cofinanțarea Consiliului Județean Maramureș ar fi în cuantum de 2.300.000 euro, aproximativ 1.300.000 euro reprezentând finanțarea europeană.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a precizat că Programul Operațional Comun România – Ucraina constituie singura opțiune de finanțare pentru reabilitarea acestui drum județean. „Programul Operațional Comun România – Ucraina reprezintă singurul proiect european prin care noi am putea să finanțăm aceste drumuri județene greu accesibile și care deservesc comunități extrem de izolate. La momentul de față, această hotărâre nu presupune alocarea efectivă a resurselor financiare, care ar urma să fie decisă la momentul în care se va ajunge la semnarea contractului de finanțare. Prin acest proiect de hotărâre, dăm posibilitatea Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte să continue demersurile pentru a duce finanțatorului documentația completă”, a declarat Gabriel Zetea.

Acesta a mai arătat că una dintre cele mai mari provocări întâmpinate în implementarea acestui proiect ține de obținerea proprietății asupra sectorului de drum județean în cauză, care în momentul de față se află în domeniul public al statului român. Cu toate aceste impedimente, președintele Consiliului Județean Maramureș consideră că, atât reabilitarea drumurior județene, cât și absorția de fonduri europene ar trebui să rămână prioritare pentru administrația județeană.

„Ne lovim, în primul rând, de problema dovedirii proprietății asupra acestui drum. Astăzi vorbim despre un drum forestier, care nu poate să deservească pe nimeni. Obținererea proprietății înseamnă o trecere din domeniul public al statului român, din fondul forestier, în proprietatea publică a județului Maramureș. Aceste demersuri sunt extrem de dificile și greoaie și, prin urmare, durează foarte mult. Cu toate acestea, nu putem să luăm șansa județului Maramureș și a celor care au muncit de ani de zile pe acest proiect, de a-l duce la final. La momentul obținerii proprietății asupra drumului, vom putea dezbate dacă bugetul județului are resursele financiare pentru a susține această cofinanțare. Din punctul meu de vedere, orice drum județean ar trebui să fie prioritar pentru administrația județeană și orice oportunitate de finanțare apărută, ar trebui accesată. Pe programele transfrontaliere, sumele puse la dispoziția autorităților locale sunt limitate, motiv pentru care și cofinanțările sunt mult mai mari. În acest moment, ne asumăm un acord de principiu, dar și o promisiune pe care am făcut-o cu toții în ceea ce privește reabilitarea acestor drumuri din zona de graniță a Maramureșului cu Ucraina și care presupune investiții care au lipsit în ultimii 30 de ani”, a precizat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.