"OpenRegioCulture – Co-crearea unui climat de accesibilitate la resursele culturale pentru persoanele cu nevoi speciale", un nou proiect internațional al Consiliului Județean Maramureș

29 Aprilie 2024 85
header openregioculture
”OpenRegioCulture – Co-crearea unui climat de accesibilitate la resursele culturale pentru persoanele cu nevoi speciale”, un nou proiect internațional al Consiliului Județean Maramureș

Consiliul Județean Maramureș a demarat, în calitate de partener, proiectul ”OpenRegioCulture – Co-crearea unui climat de accesibilitate la resursele culturale pentru persoanele cu nevoi speciale”, finanțat în cadrul programului INTERREG Europe 2021-2027, apelul 2.

Proiectul OpenRegioCulture se va derula în perioada 1 aprilie 2024 – 30 iunie 2028, fiind implementat de un parteneriat internațional alcătuit din 10 parteneri din 9 regiuni europene. Liderul de parteneriat este Regiunea Malopolska din Polonia, iar partenerii sunt Institutul de Cultură Malopolska din Cracovia (Polonia), Județul Maramureș (România), Județul Hajdu-Bihar (Ungaria), Regiunea Sterea Ellada (Grecia), Colectivitatea Corsica (Franța), Regiunea Zuid-Limburg (Regatul Țărilor de Jos), Regiunea de planificare Riga (Letonia), Regiunea Culturală Frankfurt Rhein Main (Germania), precum și Centrul de politici KMOP (Belgia).

Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea politicilor de dezvoltare regională în domeniul accesibilității resurselor culturale și naturale pentru persoanele cu nevoi speciale, prin schimburi de experiențe și soluții practice realizate la nivel interregional, care vor permite dezvoltarea de recomandări și linii directoare pentru implementarea standardelor de accesibilitate culturală în regiunile partenere.

Printr-o abordare inovatoare axată pe co-crearea în sectorul culturii și turismului, proiectul OpenRegioCulture își propune să îmbine cultura și incluziunea socială în politicile regionale ale partenerilor, prin implicarea tuturor factorilor interesați din domeniu, precum autorități, instituții, profesioniști, dar și beneficiarii finali, adică persoane cu nevoi speciale ale căror drepturi se vor garantate.

Bugetul total al proiectului OpenRegioCulture pentru cei 4 ani de implementare este de 2.190.316 euro, din care bugetul aferent Consiliului Județean Maramureș este de 204.470 euro, cu o finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională de 80%, în valoare de 163.576 euro, 18% cofinanțare națională, în valoare de 36.804,6 euro și 2% contribuția proprie a Consiliului Județean Maramureș, în valoare de 4.089,4 euro.

Activitățile interconectate ale proiectului se vor desfășura în 3 etape și au în vedere ca prim pas, realizarea unei analize în toate regiunile partenere cu privire la accesibilitatea resurselor culturale și naturale pentru persoanele cu nevoi speciale. În etapa a II-a se vor desfășura 7 vizite de studiu pentru învățare interregională reciprocă, prin prezentarea unor bune practici relevante, identificate în prima etapă. Etapa a III-a activităților se referă la realizarea transferului de cunoștințe prin evaluarea exemplelor de bune practici prezentate în etapa a II-a, identificarea a 24 de bune practici transferabile și adaptarea acestora pentru îmbunătățirea instrumentelor de politică ale partenerilor.

OpenRegioCulture este un proiect implementat de Consiliul Județean Maramureș prin Serviciul Diasporă și Relații Internaționale din cadrul Direcției Finanțare, Turism și Relații Publice. Mai multe informații despre acest proiect se vor găsi la linkul: https://www.interregeurope.eu/openregioculture.

Consiliul Județean Maramureș implementează în prezent 3 proiecte finanțate prin Programul Interreg Europe 2021-2027, respectiv Proiectul „SIRM - Integrarea Socio-Economică a Refugiaților și Migranților”, finanțat prin apelul 1, precum și Proiectele finanțate prin apelul 2, respectiv ”CIBUS - Reducerea pierderilor și risipei de alimente în Europa” și ”OpenRegioCulture - Co-crearea unui climat de accesibilitate la resursele culturale pentru persoanele cu nevoi speciale”.

Margareta Căpîlnean
MANAGER PROIECT

Roxana-Talida Roman
RESPONSABIL COMUNICARE
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Tabără de excelență în Maramureș - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni

Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.