O nouă campanie de cercetări arheologice la fortificația dacică de la Oarța de Sus - Măgura, județul Maramureș

Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a desfășurat o nouă campanie de cercetări la situl arheologic de la Oarța de Sus, punctul “Măgura”, în perioada 7-13 decembrie 2021.

Situl a fost identificat în 1969, prin cercetări la suprafața solului și a beneficiat de scurte campanii de cercetări arheologice efectuate în 1969, 1970, precum și în anii 1985-1986. Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a reluat cercetările în anul 2017, având ca principale obiective identificarea posibilului sistem de fortificație dacic menționat în literatura de specialitate, stabilirea stratigrafiei așezărilor identificate ca fiind din Neoliticul Mijlociu, Eneolitic și Epocă dacică.
În anul 2021, echipa de specialiști a revenit în situl arheologic pentru a cerceta panta sud-vestică a Dealului Măgura. Aici s-a deschis o casetă la vest de capătul sudic al secțiunii trasate în campania arheologică anterioară și a fost identificat și cercetat un al doilea val al fortificației de pe dealul Măgura.

Cercetările realizate în acest an au avut ca rezultat obținerea de informații științifice deosebit de importante prin confirmarea unui al doilea sistem de fortificație pe dealul Măgura, necunoscut și nedocumentat arheologic până acum. Materialul arheologic descoperit este alcătuit în exclusivitate din fragmente ceramice.

De asemenea, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în situl arheologic s-au realizat fotografii aeriene necesare viitoarelor cercetări arheologice. Cercetările vor continua și în anii următori în vederea delimitării la orizontală a sistemului de fortificație și realizarea unui plan al acesteia.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.