Întâlnire de lucru în Baia Mare în cadrul proiectului Centrul Educaţional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul EDED, cod proiect HUSKROUA/ 1001/104

Consiliul Judeţean Maramures şi Agenţia pentru Management Energetic Maramureş, alături de partenerii săi ucraineni - organizaţia non-profit „Centrul pentru Iniţiative Europene Ujgorod şi Şcoala pentru Limbi Străine nr. 5 din Ujgorod - implementează proiectul „Centrul Educaţional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul EDED’’, cod proiect HUSKROUA/ 1001/104, finanţat prin Programul Operaţional Comun de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia – România - Ucraina 2007-2013.
Obiectivul general al proiectului este promovarea conceptelor de eficienţă energetică şi energie regenerabilă prin educaţie şi prin activităţi demonstrative în regiuni transfrontaliere, exploatarea responsabilă a resurselor naturale ale planetei pentru a contribui la protejarea mediului.

Obiectivele specifice ale proiectului vizează:
  • crearea a două centre, unul in Baia Mare, celălalt in Uzhhorod, dedicate educaţiei in domeniul eficienţei energetice şi surselor regenerabile de energie, unde elevi şi profesori, dar şi comunitatea pot sa înveţe, pot să se informeze, dar şi să se formeze pentru a reduce risipa de energie. Cele două centre vor beneficia de echipamente şi instalaţii profesionale care vor oferi tuturor oportunitatea de a se familiariza cu diverse surse regenerabile de energie, de a monitoriza şi ajusta consumul de energie şi în final pentru a înţelege beneficiile acestora, atât din punct de vedere economic cât şi pentru a proteja mediul înconjurător.
  • se vor organiza sesiuni de instruire şi formare dedicate personalului ce va activa în aceste centre, iar mai apoi cadrelor didactice şi elevilor pentru a conştientiza necesitatea consumului responsabil de energie. Va fi implicat şi factorul politic, organizându-se sesiuni de creştere a capacităţii şi a cunoştinţelor în domeniu, instruiri ce vor viza factorii de decizie politică din viaţa comunităţii ce au printre atribuţiile lor, şi administrarea unor clădiri publice, mari consumatoare de energie şi evident bani.
  • conştientizarea comunităţii şi sensibilizarea acesteia în probleme ce ţin de protejarea mediului
  • întărirea cooperării transfrontaliere şi a schimbului de experienţă cu regiunea parteneră prin schimbul de bune practici şi politici în domeniu.

Miercuri 23 septembrie 2015 a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat parteneri din Ucraina: reprezentanţi ai Şcolii nr. 5 Uzhgorod şi ai asociaţiei Centrul pentru Iniţiative Europene din Uzhgorod, alături de parteneri locali: reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Maramureş şi ai Agenţiei de Management Energetic Maramureş.

În cadrul acestei întâlniri, s-au analizat paşii făcuţi de fiecare partener, greutăţile întâmpinate în implementarea proiectului şi s-a evaluat felul în care evenimentele ce s-au derulat anul acesta în Ucraina au afectat buna implementare a acestuia. De asemena s-a stabilit planul de acţiune pentru viitoarelor activităţi din cadrul proiectului.

Cea mai importanţa etapă în implementarea proiectului este reprezentată de realizarea centrelor dedicate educaţiei în domeniul eficienţei energetice şi surselor regenerabile de energie, unul în Baia Mare şi unul în Uzhgorod. Centrul din Uzhgorod este aproape finalizat partenerii ucrainieni aflându-se la etapa dotării centrului cu seturi educaţionale, iar Centrul din Baia Mare este în lucru, lucrările de construcţiie fiind preconizate a fi finalizate până la sfârşitul lunii octombrie 2015.

În cursul întâlnirii a avut loc şi o vizita la şantierul viitorului Centru EDED din Baia Mare, partenerii ucrainieni fiind impresionaţi de amploarea lucrărilor şi de echipementele performante de producere a energiei ce vor fi instalate în cadrul centrului.

Mihaela Liţe
Manager proiect
Biorul Relaţii Externe
footer SEED
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.