Echipamentul de planetariu a fost achiziționat

15 Ianuarie 2015 1157
Consiliul Judeţean Maramureş derulează alături de partenerii săi: Complexul Astronomic Baia Mare (Ro), Asociaţia Internaţională a Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională – IARDI (Transcarpatia, UA) şi Universitatea Națională din Uzhorod - Laboratorul pentru Cercetări Spaţiale (Transcarpatia, UA), proiectul: “pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi o infrastructură transfrontalieră pentru o reţea de turism ştiinţific în Maramures şi Transcarpathia” finanţat prin Programul Operațional Comun de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013.
Consiliul Judeţean Maramureş derulează alături de partenerii săi : Complexul Astronomic Baia Mare (Ro), Asociaţia Internaţională a Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională – IARDI (Transcarpatia, UA) şi Universitatea Națională din Uzhorod - Laboratorul pentru Cercetări Spaţiale (Transcarpatia, UA), proiectul: “pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi o infrastructură transfrontalieră pentru o reţea de turism ştiinţific în Maramures şi Transcarpathia” finanţat prin Programul Operațional Comun de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013.

Obiectivul principal al acestui proiect este diversificarea gamei existente a serviciilor turistice prin realizarea unui nou produs de turism ştiinţific, denumit: pl@NETour cu ajutorul unei infrastructuri îmbunătăţite a Planetariului Baia Mare și a Laboratorul pentru Cercetări Spaţiale din cadrul Universitatea Națională din Uzhorod - (dotat şi acesta cu un proiector digital performant şi un dom portabil).

Una din cele mai importante activități din proiect s-a finalizat la sfârșitul lunii decembrie 2014 prin achiziționarea echipamentului de planetariu. Acest echipament optico mecanic de ultima generație, model ZKP4 LED, produs de firma ZEISS din Germania va înlocui vechiul echipament de tip ZKP1 produs de aceeași frimă ZEISS în 1969. Accesoriile cu care este dotat echipamentul de bază va permite o diversificare a prezentărilor din cupola Planetariului, noul echipament având multe facilități de care se va bucura cu siguranță publicul interesat.

În această perioada s-au derulat ample lucrări de modernizare în cadrul Complexului Astronomic Baia Mare: sala de proiecție și cupola planetariului au fost reabilitate pentru a se ridica la standardele necesare noului echipament, s-a modernizat instalația de iluminat și de ventilație și s-au achiziționat fotolii comfortabile pentru sala de proiecție.

La sfârșitul lunii ianuarie 2015 o echipa de experți și specialiști din cadrul firmei producătoare va instala noul echipament și va instrui personalul Complexului Astronomic Baia Mare în utilizarea lui.

Mihaela Lițe – manager general proiect
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.