"Dor de România - Maramureșul și Diaspora" - sărbătoare românească la Milano, cu tradiții maramureșene și gustul deosebit al bucatelor de acasă

header dor ro
Reprezentanții Maramureșului au adus bucurie și emoție în sufletele românilor care trăiesc și muncesc în Italia, cu prilejul evenimentului „Dor de România - Maramureșul și diaspora”, care a avut loc pe 16 și 17 noiembrie, la Milano.

Pe 16 noiembrie, sute de români veniți din diverse localități ale Italiei special pentru acest demers cultural inedit al Consiliului Județean Maramureș, precum și numeroși italieni și străini aflați în trecere prin zona sălii Fabbrica del Vapore din Milano, au fost impresionați și cuceriți de muzica, portul și dansurile artiștilor maramureșeni, de măiestria meșterilor populari și de savoarea preparatelor tradiționale românești.

Manifestarea a fost deschisă de Ioan-Doru Dăncuș, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, care a mulțumit tuturor partenerilor români și italieni implicați în reușita acestui eveniment derulat cu sprijinul Consulatului General al României la Milano, prin proiectul „Dor de România - Maramureșul și diaspora” cofinanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

”În cadrul proiectului de la Milano, sute de români - majoritatea maramureșeni - dar și italieni au ales să petreacă o după-masă agreabilă cu produse tradiționale maramureșene, muzică și dansuri populare interpretate de artiștii Ansamblului Folcloric Național Transilvania. Am revăzut și am cunoscut oameni frumoși cărora le pasă de țară și se gândesc foarte mult la momentul revenirii acasă. Împreună cu membrii delegației noastre ne-am bucurat că am putut să le aducem Maramureșul și tot ce are el mai frumos, aici în Italia, la Milano, unde sala a fost uneori neîncăpătoare și a trebuit să ne „răcorim” prin dans, afară. Mulțumesc pe această cale partenerilor noștri în realizarea acestui proiect de suflet: FORI - Federația Organizaților Românești din Italia, reprezentată de Monica Todor, Asociației reprezentată de Carmen Costanda și Mariana Pavliev și, nu în ultimul rând, consulului Iulia Cupșa-Kisellef, de la Consulatul român din Milano. Evident, mulțumiri se îndreaptă și spre colegii care m-au însoțit, meșterii populari și artiștii Ansamblului, care și-au îndeplinit foarte bine rolurile pe care le-au avut de jucat în cadrul evenimentului”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș.

Tinerii talentați și entuziaști de la Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” au creat și întreținut o atmosferă românească pe parcursul întregii zile, susținând mai multe reprezentații folclorice specifice Țării Maramureșului, Țării Chioarului, Transilvaniei, Moldovei și Țării Românești. Românii din diaspora prezenți la eveniment, fie că provin din Maramureș sau din alte regiuni ale țării, au cântat și s-au prins în horă împreună cu localnici din Milano, transmițând tuturor vibrația acestor momente de neuitat.

Târgul „Bun de Maramureș” – O atracție delicioasă pentru invitații români și străini

La rândul său, Târgul „Bun de Maramureș” a constituit o atracție pentru invitații români și străini, care au avut prilejul să regăsească sau să descopere apetisantele produse culinare românești oferite cu bine-cunoscuta ospitalitate a maramureșenilor. De asemenea, în cadrul târgului, vizitatorii au admirat și au putut să cumpere obiecte artizanale meșteșugite cu migală și pricepere de artiști populari din mai multe zone ale Maramureșului: costume din ciur tăiat, cămeși pentru toate vârstele, zgărdane și brățări, trăistuțe, jucării din lemn, păpuși tradiționale, dar și sticle artizanale cu cap sculptat.

Pe tot parcursul evenimentului, românii au avut ocazia să se cunoască, să se revadă și să discute despre coagularea comunității românești din zona Milano, dar și despre păstrarea identității naționale și posibilități de a se întoarce acasă, în România. În acest sens, reprezentantul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare a încheiat un protocol de cooperare cu o asociație din Cremona, ca punct de plecare pentru înființarea unei minibiblioteci românești pentru diaspora din zonă, iar reprezentanții județului Maramureș au adus în atenție o importantă inițiativă de revitalizare a satului maramureșean, ca oportunitate de investiție pentru românii care doresc să revină în țară.

Duminică, 17 noiembrie, cântecele și dansurile maramureșene interpretate de artiștii Ansamblului ”Transilvania” i-au încântat pe turiștii aflați în Piața Domului din Milano, precum și pe românii din zonă care s-au reîntâlnit cu delegația Maramureșului.


În întâlnirile și discuțiile din cele două zile ale evenimentului ”Dor de România – Maramureșul și diaspora”, participanții au apreciat inițiativa Consiliului Județean Maramureș, opiniile acestora subliniind necesitatea de a se continua organizarea unor astfel de acțiuni care să-i aducă împreună pe românii din diaspora.

Acest proiect se derulează cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, www.mprp.gov.ro
Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.