Asociația "Bun de Maramureș" va contribui la protejarea și promovarea produselor locale de calitate

header FoodChains Asociația ”Bun de Maramureș”, înființată cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, în cadrul proiectului FoodChains 4 Europe – Lanțuri alimentare pentru Europa, va contribui la protejarea și promovarea produselor locale de calitate, prin intermediul etichetei ”Bun de Maramureș”.

Echipa proiectului FoodChains 4 Europe, împreună cu mici producători locali și alți factori interesați din sectorul alimentar maramureșean, s-au reunit la Consiliul Județean Maramureș, în data de 17 decembrie 2019, pentru a trece în revistă activitățile derulate în faza I a proiectului, în perioada 2017-2019,cu scopul de a sprijini produsele și producătorii locali pentru crearea unui lanț alimentar durabil în județul Maramureș.

Cu prilejul întâlnirii, a fost prezentat Planul de acțiune ”Dezvoltarea lanțurilor de producători din industria alimentară în județul Maramureș”, care va fi implementat în faza a II-a a proiectului, în perioada 2020-2021. Activitățile prevăzute în Planul de acțiune au scopul de a contribui la inovarea durabilă a sectorului alimentar din județul Maramureș și vor fi desfășurate prin intermediul Asociației ”Bun de Maramureș”, care a fost înființată în luna noiembrie 2019, cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș.

Planul de acțiune realizat de Consiliul Județean Maramureș, în cadrul Proiectului FoodChains 4 Europe, își propune să introducă sistemul de etichetare "Bun de Maramureș" pentru cele mai reprezentative produse locale, marca "Bun de Maramureș" fiind înregistrată la OSIM. Asociația ”Bun de Maramureș”, prin Acordul de cooperare încheiat cu Consiliul Județean Maramureș, va avea dreptul de a gestiona marca ”Bun de Maramureș”.

Membrii Asociației ”Bun de Maramureș” sunt factori locali care au experiență și expertiză în domeniul alimentar

Membrii fondatori ai Asociației Bun de Maramureș sunt factori locali care au experiență și expertiză în domeniul alimentar și antreprenorial din județul Maramureș: ASOCIAȚIA MICROREGIONALĂ MARA-NATUR Baia Sprie, NEW NOVOTEK S.R.L. și FEDERAȚIA ASOCIAȚIILOR PRODUCĂTORILOR AGRICOLI A.P.A. TRANSILVANIA. Sediul Asociației este situat în Baia Mare, Bulevardul Independenței, nr. 18, ap 85, iar președintele Asociației este Vlad Pașcu (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.).

Eticheta ”Bun de Maramureș” se dorește a fi o garanție oferită de Consiliul Județean Maramureș cu privire la potențialul unui produs și reprezentativitatea acestuia pentru județul Maramureș. Sunt avute în vedere produsele a căror realizare exploatează o resursă locală, au o rețetă tradițională și/sau folosesc o tehnică tradițională sau una inovatoare, dar legată de specificul maramureșean. ”Bun de Maramureș” va reprezenta, de asemenea, o alternativă și oportunitate pentru producătorii locali care alimente care nu au certificatul "Produs tradițional", să fie recunoscuți ca exponenți ai mâncărurilor tradiționale din Maramureș, pe baza rețetelor și materialelor locale.

Eticheta ”Bun de Maramureș” va putea fi obținută și utilizată de producătorii locali în baza unui contract de licență. Metodologia și criteriile de licențiere pentru eticheta “Bun de Maramureș” vor fi discutate cu prilejul întâlnirilor care vor fi realizate anul viitor, de Asociația Bun de Maramureș, iar la aceste întâlniri vor fi invitați toți factorii interesați care activează în diferitele componente ale lanțului alimentar maramureșean.

Proiectul ”FoodChains 4 Europe - FC4EU (Lanțuri alimentare pentru Europa)” este implementat de Consiliul Județean Maramureș în perioada 2017-2021, fiind finanțat prin Programul Interreg Europe cu scopul de a îmbunătăți punerea în aplicare a politicilor regionale care să stimuleze furnizarea de inovare pentru a crea lanțuri alimentare durabile, în cinci regiuni participante: Flevoland (Olanda), Plovdiv/ Sofia (Bulgaria), Emilia-Romagna (Italia), Maramureș (România) şi Greater Manchester (Marea Britanie): https://www.interregeurope.eu/foodchains4eu.

footer FoodChains
FoodChains 4 EU
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.