Crăciunul – în fotografii şi poveşti

16 Decembrie 2015 874
Vernisajul expoziţiei „Crăciun în Maramureş” aparţinând fotografului Felician Săteanu şi simpozionul „Crăciun în Maramureş – simboluri şi semnificaţii” au avut loc azi în holul Palatului Administrativ Baia Mare, ca parte integrantă a acţiunilor organizate de Consiliul Judeţean Maramureş în această săptămână.
Fotografiile lui Felician Săteanu surprind chipuri şi obiceiuri, dar şi costume pe care maramureşenii din toate zonele judeţului le poartă la Crăciun.

Lucrările susţinute la simpozion de cadre universitare, etnologi şi muzeografi s-au constituit în adevărate lecţii de istorie şi cultură.

Conf. univ. dr. Delia Suiogan a vorbit despre sacrificiu si dar, despre importanţa descoperirii şi redescoperirii conotaţiilor sacrificiului, dar şi despre relaţia dintre „omul total” şi Dumnezeu. „Nu-i putem obliga pe oameni să construiască într-un anume fel, dar trebuie să le reamintim oamenilor ce înseamnă lemnul, acoperişul în patru ape, ferestrele mici. Omul total nu trăieşte doar în istorie, el trăieşte şi pe orizontală şi pe verticală. Este cel care vorbeşte cu Dumnezeu pentru că ştie că există, pentru că Dumnezeu e în el.”

Janeta Ciocan – muzeograf la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare a descris detaliat tot ce se petrece în viaţa satului maramureşean, în intervalul cuprins între Ignat şi Ziua de Ajun, vorbind despre curăţenia fizică şi spirituală care se face în acea perioadă, despre rolul pe care îl are fiecare membru din familie în acele zile.

„În Maramureş, timpul se măsoară în sărbători. Un turist japonez care a fost aici spunea că, în Maramureş parcă oamenii coboară direct din cer.” – şi-a început prezentarea dr. Ilie Gherheş, vorbind despre „Numisul Crăciunului – farmecul Sărbătorilor de Iarnă în Maramureş”.

Despre Crăciunul de azi şi Crăciunul de altădată, despre felul în care se percepea această sărbătoare în trecut şi despre ceea ce înseamnă acum, a vorbit etnologul Maria Mirela Poduţ. O altfel de poveste de Crăciun, o comparaţie între Crăciunul comercial şi Crăciunul tradiţional a făcut etnologul Isabella Corina Csiszar.

Atmosfera a fost încălzită de spectacolul „Dănţăuşilor” de la Palatul Copiilor din Baia Mare care, sub coordonarea prof. Maria Seraz au colindat şi au dansat „Dansul Moşilor”.

Biroul de presă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.