Consiliul Județean Maramureș, a organizat cea de-a cincea întâlnire interregională din cadrul proiectului internațional Reduces

header reduces
COMUNICAT DE PRESĂ

Consiliul Județean Maramureș, organizator al celei de-a cincea întâlniri interregionale din cadrul proiectului internațional Reduces

În perioada 20-21 aprilie 2021, Județul Maramureș a organizat o nouă întâlnire interregională online în cadrul proiectului “Reduces - Regândirea Dezvoltării Durabile în Regiuni Europene Utilizând Modele de Afaceri ale Economiei Circulare”, având ca temă “Eficiența resurselor și reciclare”, la care au participat un număr de peste 50 de invitați, factori interesați în Economia Circulară de la nivel local, din mediul de afaceri, universitar, instituții și organizații locale, cât și partenerii internaționali din Finlanda, Spania, Regatul Unit al Marii Britanii, Bulgaria și Țările de Jos.

Prima zi a întâlnirii interregionale desfășurată online, dar și cu prezență fizică, în sala “Bogdan Vodă” a Consiliului Județean Maramureș, cu respectarea normelor de distanțare în vigoare, a debutat cu deschiderea evenimentului de către președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Ovidiu Bogdan, care a subliniat în discursul său importanța conceptului de Economie Circulară aplicat pe tema Eficienței resurselor și a reciclării.

Județul Maramureș s-a implicat în proiectul Reduces, Regândirea Dezvoltării Durabile în Regiuni Europene utilizând Modele de Afaceri ale Economiei Circulare, având motivația lucrurilor ce trebuie realizate pentru viitor, cu scopul de a pregăti terenul pentru ceea ce urmează să se cristalizeze la nivel european în acest domeniu. Ne bucurăm să fim gazda acestei întâlniri interregionale și salut pe această cale și partenerii internaționali ai proiectului din Finlanda, Spania, Bulgaria, Marea Britanie și Țările de Jos. Nutresc speranța că vom avea ocazia să ne întâlnim și personal în cadrul acestui proiect după stingerea pandemiei.

Pentru mulți conceptul de Economie Circulară este o noțiune necunoscută, nu însă și în Maramureș. Pe parcursul derulării proiectului am avut surpriza plăcută să constatăm că Economia Circulară există în județul nostru în diverse stadii, fie incipiente, fie chiar dezvoltate.

Felicit cu această ocazie mediul de afaceri din Maramureș implicat în acest proiect și care aplică principiile Economiei Circulare. Cu astfel de companii vom avea doar de câștigat în viitor, a declarat președintele Consiliului Județean, Ionel Ovidiu Bogdan.

La eveniment au participat secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Raul Pop care a felicitat echipa Consiliului Județean și partenerii internaționali pentru proiect și rezultatele sale preconizate, cât și experți ai Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest care au prezentat „Planul de Dezvoltare Regională 2014-2020 și Proiecte de succes și inițiative în domeniul Economiei Circulare în regiunea NV”. De asemenea în prima parte a evenimentului au fost prezentate și inițiativele de economie circulară de la nivel local, respectiv proiecte de eficiență energetică implementate de municipiul Baia Mare.

Județul Maramureș a adus în atenție, la întâlnirea interregională două prezentări actuale și importante: “Abordări locale privind colectarea, sortarea și reciclarea deșeurilor” în prezentarea lui Sandu HOTIMA, director executiv Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Integrat al Deșeurilor din județul Maramureș, și “Materiale compozite din fibre naturale, pentru industria mobilei” în prezentarea lui Ioan CIONCA, manager al Departamentului de Cercetare-Dezvoltare din cadrul companiei TAPARO S.A.

În continuare fiecare partener a prezentat câte un exemplu de bună practică pe tema “Eficiența resurselor și reciclare”, astfel: “Structuri durabile din cânepă” din partea Universității de Științe Aplicate Turku (Finlanda), “Utilizarea obligatorie a unor materiale de construcții reciclate (nisip și pietriș) în toate lucrările municipale din Gandia” din partea partenerului spaniol Institutul de Construcții Valencia, “Recondiționarea și refolosirea aparatelor electrice returnate” din partea partenerului olandez din Utrecht și “O nouă abordare a reciclării în Greater Manchester” din partea celor din Marea Britanie.

A doua zi, 21 aprilie, întâlnirea interregională a continuat cu discuții ale partenerilor internaționali și factorilor interesați pe marginea progreselor până în prezent privind Dezvoltarea planurilor de acțiune locală.” În plus, consultantul extern în domeniul economiei circulare pentru proiectul Reduces, Monica Mureșan din partea Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud a prezentat “Planul de acțiune al proiectului Rural SMEs.”

Mai multe informații despre acest proiect se pot găsi la linkul: www.interregeurope.eu/REDUCES și pe Facebook.com/REDUCESproject.

Mihaela Lițe
Manager proiect Reduces

Gheorghe Paul Szaniszlo 
Expert comunicare în cadrul proiectului REDUCES
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.