Conferinţa finală a proiectului Regions For Green Growth

02 Octombrie 2014 1302
Deschiderea Conferinţei finale a proiectului „Regions For Green Growth – Regiunile pentru o dezvoltare verde” a avut loc azi, 02.10.2014, la CJ Maramureş. Scopul conferinţei: a cunoaşte activităţile şi rezultatele obţinute în cadrul proiectului, bunele practici prezentate de parteneri, precum şi noutăţi despre următorul program de cooperare interregională al Comisiei Europene. Acţiunea s-a bucurat de prezenţa tuturor partenerilor: provincia Flevolant (NL, partener lider), regiunile Norrbotten şi Vasternorrland (SE), Agenţia pentru Energie Prahova, CJ Maramureş, regiunile Abruzzo şi Lazio (IT), Agenţia de Energie Valencia şi Institutul tehnic pentru Energie (ES), Parcul Ştiinţific Patras, reprezentând regiunea Western Greece (EL), Centrul pentru dezvoltare regională reprezentând regiunea Gabrovo (BG), provincia Noord-Brabant (NL), Adunarea Regiunilor Europene, Agenţia de Dezvoltare Regională Eszak – Alfod (HU) şi regiunea Greater Manchester (UK).
În cadrul proiectului, regiunile partenere şi-au propus să identifice instrumente de politici regionale, mecanisme şi abordări menite să îmbunătăţească accesul la finanţare şi să stimuleze investiţiile în domeniul energiei regenerabile. Obiectivul general este de a dota regiunile cu politici şi instrumente regionale care să crească accesul la finanţări şi să accelereze investiţiile în proiecte din domeniul energiei durabile.

Prezent la lucrările derulate pe parcursul întregii zile, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu a vorbit despre importanţa iniţierii unor parteneriate într-un domeniu atât de important cum este cel energetic: „Sunt câteva elemente demne de precizat vizavi de acest proiect. În primul rând parteneriatul foarte generos, în care sunt implicate din atât de multe ţări europene, demonstrează – dacă mai era cazul – importanţa şi preocuparea pentru un domeniu major precum este cel energetic. Apoi conştientizarea faptului că soluţiile în domeniul energiei trebuie privite şi abordate integrat, global prin proiecte de anvergură. Obiectivele ambiţioase propuse în cadrul acestui proiect au fost implementate de către parteneri prin instrumente de lucru specifice precum: acumularea şi schimbul de bune practici, analizarea dificultăţilor întâmpinate de fiecare regiune în parte în procesul de atragere de finanţări pentru iniţiative în domeniul energiei regenerabile dezvoltarea în comun a unor politici şi instrumente de politică regională pentru stimularea investiţiilor în acest domeniu.  Prezentată sub forma analizei SWOT, evaluarea experţilor în domeniul energetic a identificat în Maramureş ca puncte tari: existenţa unei Agenţii pentru Management Energetic la nivelul judeţului, un potenţial ridicat de biomasă şi iniţiative bune pentru valorificarea ei, folosirea de soluţii smart şi eficiente în reabilitarea clădirilor, o deschidere mare înspre accesarea de fonduri europene.

Punctele slabe menţionate sunt: infrastructura rutieră, o reţea electrică neperformantă, un sistem de autorizare şi certificare greoi, sistem complicat al certificatelor verzi, lipsa unor politici de conştientizare a comunităţii locale privind beneficiile pe care le poate aduce utilizarea resurselor regenerabile de energie. În ceea ce priveşte inventarul clădirilor din punct de vedere al eficienţei energetice, Consiliul Judeţean Maramureş a obţinut aprobarea de la Secretariatul Tehnic Comun al Programului INTERREG IVC de a utiliza o parte din bugetul proiectului pentru realizarea acestui inventar de acţiune pentru clădirile publice aflate în patrimoniul său. Iniţiativele care pot atrage cel mai repede investiţii substanţiale şi care – la rândul lor - pot genera cele mai mari reduceri ale emisiilor de carbon sunt cele din sectorul clădirilor. Pentru a iniţia un program amplu de reabilitare este nevoie de un studiu care să ofere informaţii cu privire la starea clădirilor, împreună cu o listă de măsuri ce trebuie aplicate pentru a creşte performanţa energetică a clădirilor respective. Măsurile se vor baza pe modele de afaceri prin care se vor analiza mai multe scenarii cost-beneficiu. Studiul va permite elaborarea unei liste de priorităţi cu clădirile în care se impun intervenţii urgente şi va sta la baza cererilor de finanţare depuse pe fonduri. structurale, ca de exemplu viitorul Program Operaţional Regional.” – a declarat preşedintele Zamfir Ciceu.

Subiectele pe care le-au abordat participanţii pe parcursul conferinţei au vizat Programul de finanţare INTERREG IVC – Situaţia curentă şi perspectivele viitoare, Scopul şi principalele activităţi ale proiectului Regions 4GreenGrowth, modul în care au contribuit peer review-urile la dezvoltarea regiunilor, utilizarea informaţiilor satelit în proiecte de dezvoltare durabilă: Rezultatele cooperării între Eurisy şi R4GG.

Biroul de presă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.