A fost organizată a treia întâlnire a factorilor interesați din cadrul proiectului FoodChains4Europe

În data de 19 iunie 2018 a avut loc cea de-a treia întâlnire a factorilor interesați de proiectul FoodChains 4 Europe (Lanțuri alimentare pentru Europa), implementat de Consiliul Județean Maramureș, împreună cu parteneri din Olanda, Bulgaria, Italia și Marea Britanie și finanțat în cadrul programului INTERREG EUROPE.
Unul din principalele obiective ale proiectului este crearea unei rețele internaționale de autorități regionale, universități și factori interesați, care susțin în comun livrarea de inovare în lanțurile alimentare regionale și, în acest sens, Consiliul Județean Maramureș a invitat să participe activ la implementarea proiectului FoodChains 4 Europe reprezentanți ai principalelor companii din industria alimentară din Maramureș, ai Asociației producătorilor tradiționali, ai celor 4 GAL-uri din Maramureș, ai principalelor instituții din Maramureș care activează în domeniul industriei alimentare: Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, Facultatea de Științe și Litere, Specializarea Ingineria Produselor Alimentare, Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor Maramureș, Camera de Comerț și Industrie Maramureș și a unor ONG –uri relevante din județ cum ar fi CDIMM și Ecologic.

Întâlnirea din data de 19 iunie 2018, la care au participat 18 factori interesanți, a avut ca principale puncte de discuție prezentarea stadiului actual al implementării proiectului, inițiativa de a promova produsele locale reprezentative sub eticheta „Bun de Maramures” și analizarea temelor relevante, ce vor fi evaluate de către experți, în cadrul evaluarii peer review, ce se va desfășura în prima jumatate a lunii noiembrie 2018, în Maramureș.

Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș a prezentat pe larg inițiativa instituției județene de a identifica produsele gastronomice locale reprezentative pentru Maramureș, realizată cu sprijinul primăriilor și a GAL-urilor din județ, urmată de o selecție a celor mai de impact produse, care vor primi eticheta ”Bun de Maramureș”. Această etichetă nu este un certificat recunoscut la nivel național, dar reprezintă o garanție oferită de Consiliul Județean Maramureș privind potențialul unui produs local de a deveni reprezentativ pentru județul nostru, urmând a fi inclus în harta gastronomică a județului și în viitoare trasee turistice gastronomice. Produsele selectate vor beneficia de promovare în cadrul acțiunilor și evenimentelor organizate de instituția Consiliului Județean sau în cadrul participărilor județului Maramureș la târguri și expoziții de profil din țară sau străinătate. De asemenea, se va lua în considerare oportunitatea alocării de către instituția județeană a unor finanțări pentru sprijinirea producătorilor locali, în certificarea produselor reprezentative pentru Maramureș ca și produse tradiționale, conform Ordinului 724/2013 al Ministerului Agriculturii.

Această inițiativă a fost primită cu real interes de participanți, care au prezentat și problemele care le întâmpină în desfacerea produselor tradiționale pe piața locală și națională. Reprezentanți DSVSA Maramureș au atras atenția asupra condițiilor minimale de igienă și siguranța alimentelor care trebuie respectate în cadrul piețelor, a abatoarelor și a punctelor de desfacere, oferind în același timp consultanță gratuită pentru cei interesați. Reprezentanții GAL-urior au prezentat proiectele care sunt promovate în cadrul asociațiilor lor, proiecte care vor contribui la o mai buna dezvoltare locală în domeniul agricol și alimentar.

Participanții au discutat apoi, despre temele avute în vedere pentru viitoarea evaluare de tip peer review, ce va avea loc în Maramureș, în prima jumătate a lunii noiembrie 2018, respectiv identificarea produselor tradiționale cu potențial de piață și a metodelor de sprijin a antreprenorilor din domeniul produselor tradiționale; modele de businessuri inovative și de asociere și mecanisme de susținere financiara a acestora; metode inovative de desfacere și ambalare a produselor alimentare, inclusiv a celor tradiționale. În urma discuțiilor, toate aceste teme vor fi propuse pentru a fi analizate de către experții care vor evalua situația lanțurilor alimentare din județul Maramureș.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.