Preasfințitul Părinte Iustin - Episcop al Maramureșului și Sătmarului, Cetățean de onoare al județului Maramureș

Prin Hotărârea Consiliului Județean Maramureș nr. 115 din 23 mai 2018, președintele Gabriel Zetea a acordat titlul de „Cetățean de onoare al județului Maramureș” Preasfințitului Părinte Iustin - Episcop al Maramureșului și Sătmarului.

***
Preasfințitul Părinte IUSTIN HODEA, Episcopul Maramureșului și Sătmarului este o personalitate marcantă a Bisericii Ortodoxe Române, a spiritualității românești și europene. Membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anul 1994, când a fost ales Arhiereu - vicar, iar din anul 2016 Episcop titular al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

Născut din părinții Ștefan si Maria Hodea, buni credincioși, la data de 23 iunie 1961, în comuna Rozavlea, județul Maramureș, având numele din botez Ioan.
După terminarea clasei a VIII – a în satul natal a devenit viețuitor al Mănăstirii ”Sf. Ana” din Rohia. După doi ani de ascultare la mănăstire, din anul 1978 a urmat cursurile Seminarului Teologic pe care l-a absolvit in anul 1983. În același an, a fost hirotonit diacon, iar in anul 1984 preot pe seama Mănăstirii Rohia. Voturile monahale le-a depus in anul 1985, primind numele de Iustin, avându-l ca nas de călugărie pe Preasfințitul Justinian Chira, cel care l-a si hirotonit intru diacon si preot.

În cadrul mănăstirii a avut de îndeplinit ascultarea de secretar pana in anul 1988, an in care Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Teofil Herineanu i-a încredințat conducerea provizorie a mănăstirii. Tot in același an si-a continuat studiile in teologie, fiind admis la Institutul Teologic Ortodox de grad Universitar din Sibiu.

Începând cu data de 24 mai 1989, conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Vadului, Feleacului si Clujului l-a numit stareț al Mănăstirii ”Sf. Ana” Rohia.

În anul 1990 a fost distins cu rangul de protosinghel, de către Preasfințitul Justinian Chira, episcopul Maramureșului si Sătmarului, iar in anul 1993, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a fost ridicat la rangul de Arhimandrit, cu prilejul prăznuirii Adormirii Maicii Domnului, an in care mănăstirea împlinea 70 de ani de la întemeiere.

Titlul de licențiat în teologie l-a obținut în anul 1992, La Facultatea de Teologie Ortodoxa ”Andrei Șaguna”, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu.

În anul 1994, la propunerea Preasfințitului Justinian Chira, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales arhiereu-vicar pe seama Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului si Sătmarului, la data de 22 martie, primind titulatura de ”Sigheteanul”, iar in Duminica a V – a din Postul Mare, din 17 aprilie 1994, a fost hirotonit intru arhiereu de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop si Mitropolit Dr. Antonie Plămădeală.

A organizat cele 5 vizite patriarhale în Episcopia Maramureșului si Sătmarului: Preafericitul Teoctist Arăpaşu (1998 – Sighetu Marmației; 2000 – Tășnad; 2003 – Rozavlea si Baia Mare, târnosirea demisolului Catedralei Episcopale împreuna cu Preafericitul Petros al VII – lea al Alexandriei), Preafericitul Daniel Ciobotea (2009 – Baia Mare, ridicarea la rang de arhiepiscop onorific a IPS Sale Justinian Chira; 2012 – Mănăstirea Bârsana si Negrești Oaș).

În Sfântul Sinod, Preasfințitul Iustin face parte din Comisia pentru Doctrina, Viața Monahala și Misiune Sociala. De asemenea, este președintele Fundației culturale ”Nicolae Steinhardt” înființata pe lângă Mănăstirea Rohia.

Întronizarea Preasfințitului Părinte Iustin ca întâistătător al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a avut loc în data 27 decembrie 2016, devenind astfel cel de-al XXX-lea episcop din istoria de peste 600 de ani a Eparhiei. Ceremonia a avut loc la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, ctitorie a Preasfințitului Părinte Episcop Iustin.

(Textul este o sinteză a notei de prezentare atașată la Hotărârea Consiliului Județean 115/2018.)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.