Tezaurul de la Oarța de Sus se întoarce acasă

06 Septembrie 2018 876
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, instituție publică de cultură în subordinea Consiliului Județean Maramureș, cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional, în parteneriat cu Primăria Oarţa de Jos, Şcoală Gimnazială Oarţa de Sus, Fundaţia social-culturală pentru democraţie i.u.g.a., Asociaţia Omnis Barbaria, Asociaţia HistArch, organizează în cadrul proiectului cultural Comori din Ţara Codrului, expoziţia temporară Tezaurul de denari romani de la Oarţa de Sus.
Cercetările arheologice au început în anul 1985, în urma descoperirii de către o localnică a trei monede de argint pe locul numit Ograde. Cercetările au fost conduse de doamna Georgeta Maria Iuga, muzeograf la Muzeul Judeţean Maramureş de atunci, care a fost ajutată de copii cu vârste între 10 și 15 ani, membri ai Cercului de Istorie al şcolii din sat, coordonat de regretatul profesor Traian Rus. În prima campanie de cercetări arheologice de la Ograde au fost descoperite un număr de 191 de monede. A doua campanie s-a desfăşurat în anul 1986 şi a avut ca rezultat identificarea a încă 113 monede, pentru ca, în anii următori, după încheierea cercetărilor arheologice, să mai fie descoperite trei monede. Astfel, în localitatea Oarţa de Sus. Ograde au fost descoperite un număr de 307 monede romane de argint, dar se pare că cercetarea acestui loc nu este încă epuizată, existând opinii că monedele identificate reprezintă aproximativ 70-80% din tezaur.

Prin aducerea tezaurului „acasă", Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş intenţionează să aducă în atenţia localnicilor, în special a celor mai tineri, tezaurul de denari romani imperiali descoperit în sat, pe locul numit „Ograde". La vernisajul expoziţiei, din partea asociaţiilor partenere, 4 membri vor purta atât piese vestimentare, podoabe, accesorii specifice civilizaţiei dacice, cât şi civilizaţiei romane (feminine şi masculine). Vernisajul expoziţiei va avea loc luni 10 septembrie 2018 la Şcoala Gimnazială din Oarţa de Sus, în cadrul festivităţii de deschidere a anului şcolar.

Sursa: Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.