Serviciul Public Județean Salvamont Maramureș, o nouă acțiune finalizată cu succes

21 Septembrie 2020 289
Două grupuri de persoane rătăcite pe munte, recuperate după o acțiune complexă de căutare-salvare

Duminică, 20 septembrie, salvatorii montani maramureșeni au desfășurat o acțiune complexă de căutare-salvare a două grupuri de tineri rătăciți în Munții Țibleș. Primul grup, format din patru persoane, a fost localizat cu ajutorul Serviciului de Telecomunicații Speciale în zona muntoasă dinspre Târlișua, pe Valea Bradului. Din păcate, persoanele din grup nu au respectat indicațiile de a rămâne pe loc, însă au fost găsite terefre de către salvatorii montani, după ore de căutare, într-o cu totul altă zonă din județul vecin, Bistrița-Năsăud.
Cele trei persoane din al doilea grup au coborât Munții Țibleș, trecând pe la Crucea cu Clopot la Vârful Crucea Mică, spre Arcer. Aceștia au fost identificați de un sătean care s-a alăturat operațiunii, fiind coborâți până la o barieră a Ocolului Silvic din zona Suciu de Sus.

Ambele grupuri erau echipate total necorespunzător pentru o asemenea drumeție, persoanele purtând pantaloni scurți și pantofi sport și neavând asupra lor lanterne sau frontale. Mai mult, deși au fost coborâte în siguranță până la mașinile personale, una dintre persoane a devenit recalcitrantă cu membrii echipelor de salvare, blamând durata operațiunii.

Acțiunea de salvare, cu o durată de peste patru ore, s-a încheiat în jurul ore 01:00 noaptea. Excelenta colaborare din teren a salvatorilor montani cu colegii de la STS Maramureș și ISU Maramureș a scurtat durata operațiunii care, având în vedere zona uriașă de acoperit, s-ar fi putut întinde pe o perioadă mult mai lungă de timp. Managerul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga, a atras din nou atenția asupra importanței echipamentului corespunzător în cazul drumețiilor montane.

„Le recomandăm turiștilor fără experiență montană să nu se aventureze pe munte fără un minimum de echipament absolut necesar, format din: bocanci, frontale, haine adecvate turismului montan, pelerine de ploaie, rucsac mic cu apă și mâncare, precum și un telefon încărcat, cu datele mobile activate. Un alt lucru esențial este ca turiștii să se informeze din timp despre zona pe care doresc să o abordeze și să aibă asupra lor o hartă și o busolă”, a declarat Dan Benga.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Publicat în Ultimă oră

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.