Sânzâiene în Maramureş

19 Iunie 2015 1924
Sărbătoarea Sânzâienelor ia amploare pe întreg teritoriul judeţului Maramureş. Astfel, cu prilejul acestei sărbători, la nivelul judeţului se organizează diferite manifestări care doresc să evidentieze tradiţiile şi obiceiurile maramureşene. De la porturi tradiţionale şi până la cântece şi dansuri populare, toate au menirea de a reinstala atmosfera tradiţională maramureşană de altădată.
Piaţa Millenium din Baia Mare va găzdui în perioada 19-21 iunie, prima ediţie a Târgului de Sânzâiene organizat de către „Produs de Maramureș” şi Asociația Meșterilor Populari Clujeni în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş. Costumele populare românești din Câmpia Transilvaniei, icoanele pictate pe lemn și piatră, podoabele din lemn, sticlă, mărgele, lumânări lucrate artizanal, demonstrații de țesut și olărit, și alte produse specifice tradiției românești precum și preparate culinare tradiționale specifice zonei vor fi nelipsite din cadrul târgului.

Primăria Oraşului Borşa, Serviciul de Cultură şi Consiliul Local Borşa organizează miercuri 24 iunie începând cu ora 13:00, cea de-a XXXIII-a ediţie a Festivalului "Nopţi de Sânziene". Programul evenimentului va debuta cu o paradă a portului popular şi va continua cu un spectacol folcloric care va reuni ansambluri din toate zonele reprezentative ale României. Invitat special va fi orchestra Mundicolor care va susţine un moment de folclor simfonic. Pe scena vor evolua şi membrii trupei de dans SlownerS Crew. Totodată, în cadrul festivalului “Nopţi de Sânzâiene” va debuta un nou eveniment, intitulat „Mă port tradițional”, care are ca şi obiectiv promovarea tradițiilor și obiceiurilor, prezentarea datinilor, a muzicii tradiționale și a dansurilor populare, şi nu în ultimul rând motivarea oamenilor de a purta straie populare.

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului “Sânzâiene în Ţara Codrului”, organizat de către Consiliul Local şi Primăria Băiţa de sub Codru se va desfăşura ca în fiecare an în 24 iunie la Huta-Băiţa de sub Codru. Într-un cadru natural frumos, la poalele pădurii, pe marginea văii Băiţa vor evolua pe scena artişti consacraţi şi o parte din membrii Ansamblului Naţional Folcloric Transilvania, dar şi alte ansambluri folclorice din zonă, într-un spectacol care doreşte să valorifice tradiţiile şi obiceiurile din Ţara Codrului. La această manifestare câmpenească va fi prezentă şi o delegaţie din Polonia interesată de modul de promovare a tradiţiilor maramureşene.

În acelaşi context, atât angajaţii Consiliului Judeţean Maramureş, cât şi angajaţii instituţiilor subordonate au ales să marcheze această zi purtând cămaşa tradiţională şi astfel să motiveze maramureşenii să nu uite tradiţia noastră moştenită din timpuri imemorabile.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Tabără de excelență în Maramureș - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni

Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.