”M-am născut sub zodia fantasticului” este titlul unui amplu și foarte interesant interviu realizat de prof. dr. Delia Munteanu cu prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu, unul dintre membrii fondatori ai Revistei ”Nord Literar” și director al revistei timp de 18 ani.
Acest număr dedică o pagină aniversării Irinei Petraș – președinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, prin două texte semnate de Varujan Vosganian și Gheorghe Pârja.
Despre principiile fundamentale ale eminescianismului relevate în opera lui Theodor Codreanu scrie universitarul clujean Mircea Popa.
În pagina dedicată cronicii literare, prof. dr. Daniela Sitar-Tăut, continuă prezentarea jurnalului Evei Heyman, una din victimele Holocaustului.
Eveniment și actualitate culturală se pot afla din paginile de mijloc ale revistei, unde sunt detaliate o parte dintre acțiunile desfășurate în ultima lună de Revista de Cultură ”Nord Literar”.
Volumul universitarului ieșean Bogdan Crețu ”Nichita – poetul și soldatul” în care autorul a făcut ”o atentă citire diacronică a sufletului nichitian, din care a izvorât marea lui poezie” este prezentat de un alt cunoscător al marelui Nichita – Gheorghe Pârja.
Segmentul de poezie este foarte bine reprezentat în acest număr, rubrica ”Orfeu” avându-l ca protagonist pe Cassian Maria Spiridon, iar cea de poezie pe recent premiații Festivalului Internațional de Poezie de la Sighetu Marmației – Maria Pal și Vasile Morar, dar și pe Ioan St. Lazăr.
”Augustin Cozmuța – omul din spatele operei” al Ralucăi Hășmășan și ”File de jurnal – inedit” sunt cele două materiale din pagina dedicată criticului literar și jurnalistului Augustin Cozmuța, de la trecerea în eternitate a căruia s-au împlinit șapte ani în luna noiembrie a acestui an.
Romanul Valeriei Bilț ”Ubi bene?... Ubi patria?...” – un ”roman-frescă, realist și obiectiv, al fenomenului emigrației din perioada postdecembristă” este prezentat de Mihaela Bude.
Despre o întâlnire mirabilă și memorabilă scrie Adrian Alui Gheorghe în eseul ”Ioan Alexandru și Calinic Argeșeanul – în întâlnire mirabilă. Poetul și monahul”.
Pagina de proză este dedicată textului ”Saveta” al scriitorului Marian Ilea, iar cea în pagina de traduceri, Emanuela Bușoi ne propune un grupaj de poezii din opera scriitorul francez Philippe Delaveau.
Acest număr al revistei este ilustrat cu lucrările artistului plastic Mircea Bochiș, prezentate în cadrul expoziției de artă vizuală de la ”Gala Scriitorilor Anului 2022”, organizată la Muzeul Municipal ”Regina Maria” – Iași, 2 noiembrie 2022.
Dana Buzura-Gagniuc
Manager ”Nord Literar”
MARAMUREŞ
Consiliul Judeţean