"Noaptea Muzeelor" maramureşene

14 Mai 2015 1142
Cea de-a XI-a ediţie a evenimentului cultural european, “Noaptea Muzeelor”, se va desfăşura anul acesta în data de 16-17 mai. Cu acest prilej, muzeele din Baia Mare au pregătit diferite activităţi pentru vizitatori. Doritorii vor putea astfel să viziteze expoziţii, să urmărească proiecţii de filme, dar şi să participe la alte manifestări culturale organizate cu această ocazie.
Astfel, Muzeul Judeţean de Mineralogie “Victor Gorduza” Baia Mare îşi deschide larg porţile în intervalul 19:00 – 24:00, şi propune vizitatorilor următoarele activităţi:
 • Expoziția temporară ”Culoarea – lumina mineralelor” va cuprinde exponate majoritare din patrimoniul Muzeului grupate pe categorii de culori și specii minerale ce prezintă colorații diferite. De asemenea, vor fi scoase în evidență utilizările remarcabile pe care multe minerale le au ca și pigmenți în diferite domenii.
 • Corala Armonia din Baia Mare, sub coordonarea dirijoarei prof. Mihaela Bob Zăiceanu, va susţine un concert de muzică corală începând cu ora 19:30.
 • Proiecţii de filme documentare cu tematică din domeniul științelor naturale: ipoteze privind formarea Pământului, manifestări vulcanice, cutremure și efectele acestora și apa ca resursă și factor de mediu.

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş participă în acest an cu o prezentare de costume dacice şi romane oferită de angajaţii muzeului împreună cu membrii Asociaţiei Omnis Barbaria, dar şi cu o serie de expoziţii permanente precum:
 • „Minerit şi civilizaţie în Maramureş”
 • „Călătorie în universul Ceasului”
 • „Comori ale Epocii Bronzului în Nordul Transilvaniei”
 • „Mari civilizaţii ale Antichităţii”

Într-una din sălile expoziţionale, pasionatii de istorie vor putea viziona filme documentare pe teme istorice.

Bastionul Măcelarilor propune vizitatorilor expoziţia „Bastionul Măcelarilor-Bicycle friendly”, expoziţie realizată în jurul unei piese din colecţiile muzeale, respectiv un vechi vehicul-velocipedul.

Expoziţiile de la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş şi de la Bastionul Măcelarilor pot fi vizitate între orele 17.00-00.45, iar intrarea este liberă.

Complexul Astronomic Baia Mare completează programul cu activităţi destinate tuturor categoriilor de public începând cu ateliere de desenat şi modelare avioane de hârtie, concursuri cu premii deosebite pentru copii, intervenții cosmo-poetice, improvizații muzicale și jocuri de lumini dar şi o serie de spectacole de planetariu cu totul special. Din program nu vor lipsi observaţiile astronomice şi un astro-cinema în aer liber.

De asemenea, în intervalul orar 18:00 – 24:00, participanţii la acest eveniment vor putea vizita expozițiile deschise la Complexul Astronomic.

Muzeul Satului va putea fi vizitat între orele 18:00 – 21:00, interval în care vizitatorii muzeului vor putea asista la simpozionul “Povestirile pentru copii – factor de structurare a identităţii şi apartenenţei” organizat de Universitatea Tehnologică Cluj-Napoca-Centrul Universitar Nord Baia Mare, Departamentul de Specialitate cu profil Psiho-Pedagogic. La acest eveniment vor participa cadre didactice universitare şi preuniversitare, studenţi, elevi şi preşcolari, dar şi Dumitru Şovagău din Rus şi Malvina Madar din Soconzel, în calitate de povestitori din lumea satului. De altfel, copii de la Grădiniţa nr.9 Baia Mare au organizat în această locaţie expoziţia „Comori nepreţuite din suflet de copil”.

În Secţia Pavilionară care va fi deschisă între orele 17:00 – 24:00, publicul va putea vizita următoarele expoziţii:
 • „Lemnul de la leagăn la mormânt”;
 • “Podoaba etnografică – o distincţie culturală identitară”;
 • “Ceramica – moştenire culturală a municipiului Baia Mare”.
 • “Stâlpul – element primordial al civilizaţiei lemnului. Dialog cultural Maramureş – Gorj”
 • “Apa şi Viaţă”– Fotografii. Artist fotograf: Nicolae Filiş – Tg. Jiu

Începând cu ora 18:00, în Secţia Pavilionară a Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare iubitorilor de etnografie şi tradiţie le vor fi oferite proiecţii de filme cu conţinut etnografic.

Pentru seara de 16 mai Muzeul Judeţean de Artă “Centrul Artistic Baia Mare” pregăteşte următarele activităţi:
 • 15:00 – 24:00 vizitarea expoziţiei permanente „Centrul Artistic Baia Mare. Repere Europene între tradiţii şi inovaţii” şi a expoziţiei temporare „Donaţia Dr. Ioan Meţianu”;
 • 16:00 – 18:00 proiecţii video (basme celebre): Hansel şi Gretel, Croitoraşul cel viteaz, Prâslea cel voinic şi merele de aur, Gâsca cu pene de aur, Prinţul fermecat (program adresat cu precădere copiilor);
 • 18:00 – 19:00 film de prezentare a creaţiei artistului plastic Nicolae Apostol;
 • 19:00 – 21:00 „Panteon artistic de Baia Mare” (partea II; film realizat de Hitter Ferenc);
 • 21:00 – 24:00 proiecţii videoclipuri „André Rieu – concerte în aer liber”.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Publicat în Ultimă oră

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.