Mândri să fim români!

24 Ianuarie 2018 518
Anul acesta, românii de pretutindeni sărbătoresc centenarul nașterii statului modern, eveniment major în existența și definirea identității noastre ca nație. România de astăzi, un stat independent și suveran, membră a Uniunii Europene și a NATO, nu ar fi existat fără evenimentele din 1859.
Atunci a fost momentul în care intelectualii progresiști ai secolului au hotărât, de comun acord, că pentru a avea un viitor cert într-o epocă istorică zbuciumată, românii din cele două state vecine trebuie să se unească, odată și pentru totdeauna. Dar cu toate acestea, hotărârile celor două organe legislative nu puteau fi înfăptuite fără suportul direct al maselor populare, cele care au decis și au semnat prin vocile lor, actul de naștere al Principatelor Unite ale Moldovei și Țăii Românesști. Primul pas odată făcut, noul stat și-a început parcursul spre modernizare și dezvoltare, un drum lung și anevoios care a fost finalizat în 1 Decembrie 1918, prin Marea Unire înfăptuită la Alba Iulia. Noi, urmașii celor care stau la baza genezei României de azi, aducem un omagiu fierbinte celor care, prin curaj și inteligență, în profida vicisitudinilor și a pericolelor vremii, au desăvârșit visul de secole al românilor din cele două provincii, unirea lor între granițele unui singur stat. La aniversarea a 159 de ani de la marele eveniment, suntem datori să ducem mai departe năzuințele înaintașilor, militând pentru binele și viitorul nostru ca nație, întru-un stat unitar, indivizibil și suvernan. Și o vom face!

Gabriel Valer Zetea,
Președintele Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

CBC Parliament – Parlamentul Cooperării Transfrontaliere

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.