Elie Wiesel – amintirea ta va rămâne veşnic în suflete noastre!

03 Iulie 2016 936

Îmi exprim profundul regret pentru trecerea la nefiinţă a scriitorului şi filozofului american de origine română Elie Wiesel. Laureat al premiului Nobel pentru Pace, s-a stins din viaţă ieri, 2 iulie 2016, la vârsta de 87 de ani.
Îmi exprim profundul regret pentru trecerea la nefiinţă a scriitorului şi filozofului american de origine română Elie Wiesel. Laureat al premiului Nobel pentru Pace, s-a stins din viaţă ieri, 2 iulie 2016, la vârsta de 87 de ani.

Elie Wiesel s-a născut la Sighetu Marmaţiei în data de 30 septembrie 1928 într-o familie de evrei. Acesta a fost un motiv „suficient de bun” pentru a cunoaşte ororile Holocaustului, fiind deportat, alături de familia sa, în Lagărul de exterminare Auschwitz – Birkenau. Supravieţuitor al lagărelor de concentrare naziste, a devenit, mai apoi, un reputat scriitor, profesor, filozof, dar şi un excepţional consultant politic. Activist în drepturile omului, şi-a dedicat viaţa luptând cu fantomele Holocaustului. A făcut tot posibilul ca istoria să nu se mai repete. Tragedia Holocaustului să rămână istorie şi atât. A început prin a face cunoscute acele orori prin care a trecut alături de familia sa în lagărele de concentrare naziste. Unul dintre instrumentele folosite pentru educarea generaţiilor care n-au trait acele vremuri și nu știu unde pot duce discriminarea și intoleranța este Institutul Național Pentru Studierea Holocaustului din România, care îi poartă numele. Preşedintele Academiei Române, Eugen Simion, i-a acordat însemnele academice pentru calitatea de membru de onoare al Academiei Române. A primit, de asemena, titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Sighetu Marmaţiei, localitate în care se află casa – muzeu care îi poartă numele. Toate aceste eforturi ale sale nu au fost în zadar. Judeţul Maramureş îi va păstra veşnic memoria şi respectul pentru lupta sa constantă pentru păstrarea memoriei Holocaustului şi a impactului acestei tragedii asupra omenirii.

Transmit pe această cale sincere condoleanţe familiei eroului nostru, al maramureşenilor!

Gabriel Valer Zetea
Preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.