Discurs la evenimentul dedicat aniversării a 25 de ani de la reactivarea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului – 21 noiembrie 2015

23 Noiembrie 2015 968

Deşi Maramureşul este un ţinut al spiritualităţii şi al credinţei, istoria Episcopiei Maramureşului n-a fost una uşoară.

A fost mai degrabă un drum lung şi dificil, cu multe obstacole şi încercări. A fost un „munte de urcat”, şi nici un urcuş nu e uşor.

De altfel, credinţa şi lucrarea întru credinţă sunt munţi de urcat, iar acest lucru nu se poate realiza decât cu oameni dăruiţi de Dumnezeu cu har şi iubire.

În ciuda credinţei puternice a maramureşenilor şi a ataşamentului lor faţă de Ortodoxie, ei n-au avut parte, timp de şase secole, de o organizare bisericească stabilă, aşezată, care să nu fie vulnerabilă în faţa unor administraţii trecătoare, care n-au ţinut cont de drepturile şi dorinţele lor.

Dorinţa credincioşilor şi a preoţilor maramureşeni s-a împlinit în 1990, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a răspuns solicitării de a reactiva Episcopia Maramureşului şi când locţiitor al noii Eparhii a fost desemnat un fiu al locului – P.S. Iustinian Chira (până atunci episcop vicar al Clujului).

La 11 noiembrie 1990, se împlinea un vis, prin care noua episcopie îşi stabilea reşedinţa în Baia Mare, iar IPS Iustinian Chira este instalat de chiar mitropolitul Ardealului Antonie Plămădeală.

De-atunci, pas cu pas, în Maramureş s-a pus temelia multor biserici, ca oaze de credinţă, ca locuri de rugăciune şi regăsire sufletească. De-atunci, în Maramureş, sub nobila oblăduire a ierarhilor episcopiei, s-a construit mult şi frumos pe plan spiritual.

Pentru tot ce s-a construit material şi spiritual, în acest sfert de veac, vă transmit întreaga mea consideraţie!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.