S-a lansat volumul "Buzura la Berinţa. Locul de unde n-a plecat niciodată"

01 Martie 2025 118
Un eveniment cultural cu emoție și parfum de amintiri a avut loc ieri la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, când managerul Revistei de Cultură „Nord Literar”, Dana Buzura-Gagniuc și-a lansat volumul „Buzura la Berința. Locul de unde n-a plecat niciodată”. Sala s-a dovedit neîncăpătoare pentru numerosul public format din scriitori, universitari băimăreni, manageri ale instituțiilor de cultură, studenți, doctoranzi, rude și prieteni veniți să asculte evocarea lui Augustin Buzura - unul dintre cei mai mari romancieri români ai ultimelor decenii.
Volumul, apărut în condiții grafice de excepție, la prestigioasa editură „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca, relevă o latură mai puțin cunoscută a scriitorului, aducând pe tapet povești inedite din copilăria și adolescența sa, așa cum au fost ele spuse de familie, de oamenii din sat, de cunoscuți. De asemenea, sunt scoase la lumină tulburătoarele scrisori pe care Augustin Buzura le-a trimis părinților în perioada studenției sale la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca. O întreagă mitologie a spațiului de unde provine, personaje, locuri, povești care stau la baza multora din scrierile sale au fost puse pe tapet de autoare care este nepoata scriitorului.

Evenimentul, elegant și sensibil moderat de redactorul-șef al revistei, dr. Delia Muntean, a stârnit multe mărturii și mărturisiri din partea celor prezenți. Despre activitatea și despre opera lui Augustin Buzura, precum și despre volumul proaspăt apărut au vorbit prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu, Gheorghe Pârja, dr. Teodor Ardelean, Mircea Bochiș, Săluc Horvat. S-a citit emoționantul mesaj al președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea, s-a vizionat intervenția editorului Vasile George Dâncu și s-au ascultat mărturisirile oamenilor din Berința veniți la eveniment, unii dintre ei fiind chiar personaje în cartea proaspăt lansată.

Volumul apărut la finele lui 2024, a obținut, imediat după apariție, Premiul pentru proză la cea de-a 42 ediție a Festivalului Național de Proză „Saloanele Liviu Rebreanu”, Bistrița.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Tabără de excelență - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni, ediția 2024

Tabără de excelență în Maramureș - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni

Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.