Reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș, prezenți în Panevezys – Lituania la manifestările dedicate sărbătoririi celei de-a 518 aniversare a orașului

Reprezentanți ai județului Maramureș au participat în perioada 3-4 septembrie 2021 la manifestările ocazionate de sărbătorirea celei de-a 518-a aniversare a orașului Panevezys - Lituania, la invitația municipalității Panevezys, înfrățită cu județul Maramureș. Alături de delegația județului Maramureș au mai participat reprezentanți ai altor orașe înfrățite cu Panevezys: Lublin din Polonia, Vinnytsia din Ucraina, Gradoli și Castiglione in Taverna din Italia.
În cadrul festivităților, Marius Stoian, consilier județean, a prezentat domnului primar al orașului Panevezys mesajul de felicitare transmis de Ionel Ovidiu Bogdan, președinte Consiliului Județean Maramureș, pentru locuitorii acestui oraș, subliniind continuitatea colaborării demarate în anul 2015, prin semnarea acordului de înfrățire și participarea de atunci la evenimentele aniversare și culturale organizate atât în Maramureș, cât și în Panevezys. Președintele administrației județene a evidențiat în continuare în mesajul său că își dorește să se consolideze colaborarea dintre județul Maramureș și orașul Panevezys și să se lărgească sfera acestei colaborări și spre alte domenii cum ar fi economie, educație, sport și sănătate.

Festivitatea solemnă de aniversare a fost deschisă de către primarul Rytis Mykolas Rackauskas care a evocat istoria zbuciumată a orașului Panevezys împletită cu cea a Lituaniei, o țară care a luptat cu mult curaj pentru independență și democrație. Au fost elogiate apoi 6 personalități ale orașului care în ultimul an au avut realizări remarcabile în diferite domenii. În continuare, a avut loc ceremonia de înălțare a steagurilor Lituaniei și orașului, Panevezys urmată de lansarea baloanelor în culorile orașului: roșu alb și negru.

Vizita delegației din Maramureș în orașul Panevezys a avut și o componentă de lucru, în vederea dezvoltării relațiilor de colaborare. Astfel, au fost vizitate și câteva obiective reprezentative pe plan local, precum Studioul de sticlă GLASSREMIS, o companie care produce piese decorative din sticlă, care sunt exportate și se bucură de succes în țări din întreaga lume. Compania are sediul într-un spațiu care a aparținut fostei companii ECRANS care producea ecrane de televizoare, aceasta fiind desființată în urmă cu peste 20 de ani, lăsând în urmă multe clădiri abandonate. Pentru a le pune în valoare și a reînvia istoria recentă a orașului și a locuitorilor care au lucrat în compania ECRANS, primăria Panevezys a sprijinit un proiect numit Galeria Portretelor, care a fost de asemenea vizitat de delegația din Maramureș, prin care sunt prezentate fotografii de mari dimensiuni ale câtorva din cei 3.000 de foști angajați și poveștile lor. Ultimul obiectiv vizitat a fost Muzeul Local Lore, care prezintă istoria orașului Panevezys în diferitele etape pe care le-a parcurs, până în zilele de azi.

În cadrul întâlnirilor organizate a fost reluată comunicarea cu Sigitas Gailiunas - președintele Camerei de Comerț și Industrie din Panevezys, care a vizitat Maramureșul și a stabilit un prim contact cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, el exprimând dorința de a relua legăturile și a consolida pe viitor colaborarea prin participarea la expoziții și târguri.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Publicat în Evenimente

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.