O colecție inedită, o altfel de istorie

12 Mai 2021 315
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare se numără printre puținele instituții culturale de importanță regională din România care tezaurizează și valorifică prin expunere o consistentă colecție de orologerie. Inițiată în anul 1974, această colecție s-a dezvoltat prin achiziții și donații, cuprinzând astăzi aproximativ 300 de piese care aparțin secolelor XVIII-XX.

Colecția este structurată în mai multe categorii de ceasuri, fabricate în diferite ateliere europene, respectiv Austria, Elveția, Franța, Germania, Italia, România dar și în Uniunea Sovietică, Japonia, America de Sud, Statele Unite ale Americii sau Canada.
Predomină numeric ceasurile de perete, cu greutăți sau cu arc, cu cadrane emailate, înnobilate deseori cu elemente decorative. Piesele care prezintă pe cadran sau în spatele mecanismului inscripționat numele meșterului ceasornicar, spre exemplu vestitul Gustav Becker (Germania, Freiburg) sau ceasuri care ne transmit peste timp un mesaj scris cu creionul pe spatele lor, au o plusvaloare documentară foarte importantă.

Ceasornice din alte categorii, de buzunar sau „de brâu”, de postament, de masă sau de mână, se remarcă prin execuția tehnică, prin elementele decorative în maniera eclectismului (1850-1900), prin designul care înnobilează carcasa ce adăpostește mecanismul, sau, pur și simplu prin povestea care se ascunde în spatele lor.

Un loc special îl ocupă masivele orologii de turn a căror importanță este amplificată de valențele documentare legate de istoria orașului Baia Mare. Astfel, în perfectă stare de conservare și funcționare este vechiul mecanism (1895) din Turnul Sfântul Stefan, recuperat și conservat în anii 1996-1998.

În cei 47 de ani de la constituire, colecția de orologerie a fost mediatizată prin expunere temporară în repetate rânduri (1984, 1986, 1992, 1995, 1999 - 2000) iar ultima valorificare este din anul 2003, în prezent, prin expoziția permanentă „Călătorie în universul ceasului”.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Tabără de excelență în Maramureș - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni

Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.