Memoria lui Iuliu Maniu a fost evocată prin dezvelirea unui monument comemorativ

Un eveniment înălțător dedicat memoriei lui Iuliu Maniu a avut loc vineri, 26 octombrie 2018, în Baia Mare. Monumentul comemorativ Iuliu Maniu a fost dezvelit într-un cadru solemn de PS Vasile Bizău, episcop eparhial al Maramureșului și Ioan Alin Stoica, președintele Asociației sălăjenilor din Maramureș „Porolissum”. Bustul acestui important artizan al Marii Uniri a fost realizat de artistul Ioan Marchiș cu ocazia Centenarului Marii Uniri, la inițiativa Asociației sălăjenilor din Maramureș „Porolissum”, cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș și al Primăriei Baia Mare. Evenimentul comemorativ a debutat cu o slujbă religioasă, iar după dezvelirea bustului a fost săvârșit parastasul de pomenire.
Acest edificiu simbolizează renașterea marelui Iuliu Maniu. La temelia monumentului a fost așezată o piatră din casa eroului de la Bădăcini, ca un simbol apropiat sufletului său. Importanța acordată acestui eveniment de comemorare a atras oameni ai mediului academic și oficialități județene și locale. Alături de academicianul prof. dr. ing. Emil Burzo, președintele Filialei Cluj a Academiei Române a participat și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, dar și primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, precum și reprezentanții unităților administrativ – teritoriale din județ, ai instituțiilor deconcentrate și cadre militare.

Șeful administrației județene a felicitat Asociația sălăjenilor din Maramureș „Porolissum” pentru această inițiativă, dar și faptul că a apelat la sprijinul tuturor, pentru ca în prezent să vedem un edificiu care înfrumusețează atât orașul Baia Mare, cât și județul Maramureș. ”Trăim cu toții acest an, al Centenarului Marii Uniri, însă nu este singurul lucru pe care îl avem de sărbătorit. Dacă anul trecut expresia cea mai înaltă a democrației maramureșene, Consiliul Județean Maramureș, a împlinit 25 de ani de la înființare, anul acesta sărbătorim 50 de ani de la reorganizarea administrativă a Maramureșului, din anul 1968. Unirea Țărilor Maramureșului, Codru, Chioar, Lăpuș și Maramureșul Voievodal a dat României cel mai frumos județ din țară. Mă bucur că acum ne aflăm în fața acestui edificiu dedicat lui Iuliu Maniu, dar să nu uităm că au mai fost și alți maramureșeni, precum George Pop de Băsești, Ilie Lazăr, Ioan Mihaly de Apșa, Vasile Lucaciu și mulți alții care, cu100 de ani în urmă au lăsat deoparte siguranța propriei vieți pentru a vedea împlinit visul de unitate. Poate că, prin astfel de mărturii zidite sau altele scrise, vom reuși să însuflețim noii generații sentimentul înălțător al dragostei de țară”, a arătat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

În continuarea programului, în sala de conferințe a Hotelului Mara s-a desfășurat un simpozion dedicat personalității lui Iuliu Maniu, care s-a încheiat cu întâlnirea anuală a sălăjenilor din Maramureș.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

CBC Parliament – Parlamentul Cooperării Transfrontaliere

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.