"Maramureș: tradiții și povești" - O expoziție expresivă, plină de culoare, cu parfum arhaic, dar și cu note de contemporaneitate.

La vernisajul inaugurat ieri, 05 iulie 2021, au fost prezenți: Valerio Rocco Lozano, director Círculo de Bellas Arte Madrid, Eugen Roșca, ministru consilier în cadrul Ambasadei României în Regatul Spaniei, Anamaria Almășan, coordonator secția consulară a Ambasadei, Ciprian Bălțoiu, consul, Maria Pop, director al Institutului Cultural Român din Madrid, Monica Mare, manager Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară, și Anamaria Nagy, curatorul expoziției.

Expoziția de fotografie, realizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș prezintă lumea satului maramureșean, adunând în câteva imagini, sărbători, obiceiuri, ocupații, meșteșuguri, portrete, biserici vechi de lemn și peisaje cu clăi de fân.
Fotografiile expuse sunt realizate de: Felician Săteanu, Mihai Ian Nedelcu, Costas Dumitrescu, Ovidiu Grovu, Călin Andra, Cornel Hlupină, Robert Kovacs, Gheorghe Petrilă, Sorin Onișor, Ionel Onofraș, Karin Lachner, Gabriel Motica, Rada Pavel și Vasile Timur Chiș.

În expoziția etnografică, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș scoate din lada de zestre obiecte de mare valoare și le prezintă într-un mod neconvențional, cu impact vizual garantat. Elemente de port popular - cămeși, șorțuri, zadii, poale, clopuri, brâuri - alături de piese din universul casnic – șterguri, cerge, perini, lepedeuri de rudă – demonstrează finețea artei tradiționale, migala lucrului de mână și prețuirea față de valorile străbune.

În secțiunea etnografică a expoziției, alături de piese din patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, se regăsesc costume tradiționale din Colecția Lada de zestre a Ansamblului Folcloric Național “Transilvania” și piese de port din colecții particulare.

Expoziția „Maramureș: tradiții și povești”, poate fi vizitată până la data de 5 august 2021, la Institutul Cultural Român din Madrid, de cei care doresc să cunoască frumusețea și simplitatea autentică satului maramureșean.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Publicat în Evenimente

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.