Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă "Marmația" a ajuns la a 50-a ediție

Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă ”Marmația” este unul dintre cele mai importante acțiuni din cadrul evenimentului ”Crăciun în Maramureș”, ediția a X-a, care se desfășoară sub egida Consiliului Județean Maramureș. Acest festival este găzduit de Primăria Sighetu Marmației și se află ala a 50-a ediție, fiind un bun prilej de prezentare a datinilor și obiceiurilor străvechi, de valorificare a tot ce are Maramureșul mai trainic și mai autentic în arta populară făurită de oamenii minunați din nordul județului. Aflat și pe lista evenimentelor culturale prioritare a Consiliului Județean Maramureș, pentru buna desfășurare a acestui proiect consilierii județeni au aprobat, în cadrul a două ședințe de plen, suma totală de 79.000 de lei pentru finanțarea evenimentului.
La eveniment a fost prezent, alături de primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan, dar și vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș și consilierii județeni Gheorghe Mihai Bîrlea, Doru Orza și Nicolae Mișulec. ”Festivalul datinilor si obiceiurilor de iarnă Marmația a împlinit semicentenarul. Alături de gazda noastră Horia Scubli, de prefectul județului Maramureș și de colegii mei consilieri județeni am tremurat de frig astăzi, la Sighet, dar ne-am încălzit sufletele cu obiceiuri și colinde străbune aduse de colindători din Maramureș și alte județe, precum și din Ucraina”, a declarat vicepreședintele CJ Maramureș, Ioan Doru Dăncuș.

Ideea festivalului s-a păstrat peste ani și peste generații, devenind o dovadă a solidarității spirituale, a puterii de creație, a unității și continuității noastre pe aceste meleaguri. În cadrul Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă ”Marmația” sunt prezentate obiceiurile de iarnă, colindele și jocurile cu măști care au loc de la Crăciun și până la Bobotează. Pe lângă reprezentanții satelor și ansamblurile folclorice maramureșene, la Festivalul de datini și obiceiuri de Iarnă ”Marmația” participă iubitori ai obiceiurilor strămoșești din alte regiuni ale țării, respectiv Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea, Oltenia, dar și din străinătate.

Festivalul se desfășoară sub forma unui alai care are loc pe străzile orașului Sighetu Marmației, iar fiecare formație -îmbrăcată în portul popular specific zonei din care a venit- prezintă un colind, un joc cu măști sau un obicei specific de iarnă. Spre încântarea publicului, dracii și personaje mascate, călăreții și căruțele dau savoare evenimentului, iar după această paradă, grupurile participante susțin un spectacol de gală în cadrul căruia își prezintă o parte din repertoriul propriu.

În fiecare an, alături de Primăria și Consiliul Local Sighetu-Marmației, organizatori ai acestui eveniment sunt și Consiliul Județean Maramureș, Casa de Cultura Sighetu-Marmației, Muzeul Maramureșului, Scoală de Arta “Gheorghe Chivu”, Clubul Elevilor din Sighetu-Marmației.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

CBC Parliament – Parlamentul Cooperării Transfrontaliere

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.