Citadin – oarecum – prin apropierea de Baia Mare, dar atât de arhaic şi tradiţionalist când vine vorba de muzica şi dansul populare, Groşiul a dat lumii nume unice în folclor.
Cred că, dacă ar fi să se aleagă un logo, o emblemă pentru Groşi, pentru acest loc binecuvântat şi încărcat de tradiţii, atunci aceasta, cu siguranţă, ar fi taragotul. Pentru că Dumnezeu a revărsat şi a îngemănat în acest spaţiu atât de mult talent, şi atât de multă bucurie de a cânta. De aici au “descins” spre lume marii artişti ai taragotului.
România este cunoscută pe hartă nu atât datorită performanţelor politice, administrative sau economice, ci mult mai mult datorită unor artişti care, prin muzică, dans şi folclor au prezentat sufletul neamului nostru aşa cum e el: adânc şi pătimaş, duios şi nestăvilit, cald şi aspru în aceleaşi timp, dar mereu plin de dragoste.
Iar la un asemenea demers, Dumitru Dobrican trudeşte de 45 de ani. Dumitru Dobrican nu doar cântă. El culege, creează, şi redă ascultătorilor muzica, ritmul şi armonia unei zone în care încă se mai păstrează tradiţia. Revigorarea şi scoaterea în lume a “danţului la şură” i se datorează de asemenea maestrului Dobrican şi familiei sale.
Pentru tot ce aţi făcut pentru folclorul românesc, pentru viaţa pusă în slujba muzicii, pentru că ne faceţi să vibrăm şi să ne înălţăm de fiecare dată în ritmul muzicii dumneavoastră, vă felicit. Permiteţi-mi, de asemenea, să vă înmânez această „Diplomă de Excelenţă” din partea Consiliului Judeţean Maramureş, în semn de respect şi apreciere pentru activitatea dumneavoastră.
26.10.2012 Zamfir Ciceu
Baia Mare Președintele Consiliului Județean Maramureș