„Crăciun în Maramureş” 2012

Cine n-a făcut un Crăciun în Maramureş n-a simţit pe deplin tumultul sărbătorilor de iarnă. Cine n-a băut pălinca de Maramureş lângă porcul pârjolit la foc de paie şi n-a mâncat ureche şi şorici în gerul dimineţilor de Ignat, nu ştie cum se pregătesc bucatele din satele maramureşene în ajunul sărbătorilor de iarnă. Cine n-a văzut ce înseamnă o adevărată pomană a porcului a avut ocazia – sâmbătă 22 decembrie – să vadă pe viu fabulosul spectacol al satului tradiţional maramureşean, în cadrul acţiunii „Crăciun în Maramureş” organizată de Consiliul Judeţean Maramureş, Ansamblul Naţional „Transilvania”, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Maramureş Infoturism şi Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Maramureş.

 

Cine n-a făcut un Crăciun în Maramureş n-a simţit pe deplin tumultul sărbătorilor de iarnă. Cine n-a băut pălinca de Maramureş lângă porcul pârjolit la foc de paie şi n-a mâncat ureche şi şorici în gerul dimineţilor de Ignat, nu ştie cum se pregătesc bucatele din satele maramureşene în ajunul sărbătorilor de iarnă. Cine n-a văzut ce înseamnă o adevărată pomană a porcului a avut ocazia – sâmbătă, 22 decembrie – să vadă pe viu fabulosul spectacol al satului tradiţional maramureşean, în cadrul acţiunii „Crăciun în Maramureş” organizată de Consiliul Judeţean Maramureş, Ansamblul Naţional „Transilvania”, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Maramureş Infoturism şi Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Maramureş. 


Pentru o zi, Muzeul Satului din Baia Mare a prins viaţă. A fost o poveste începută dimineaţa devreme când trei gospodari de frunte ai Maramureşului: Ovidiu Nemeş – primarul municipiului Sighetul Marmaţiei, Viorel Paşca – primarul comunei Suciu de Sus şi Aurel Dumuţa – primarul comunei Băiţa de Sub Codru - au venit să reconstituie o zi din viaţa satului maramureşean din zilele de dinaintea Crăciunului. Lor li s-au alăturat sute de colindători, invitaţi şi vizitatori. 

 

De dimineaţă de la 7, gospodarii din Suciu de Sus, îmbrăcaţi în costume autentice, au împodobit bradul cu mere şi colăcei la Casa Costeni – gospodărie reprezentativă pentru zona etnografică Lăpuş. Colăcei, mălai cu cârnaţi, vin, mere, cozonac de casă, palincă au fost aranjate pe masa din faţa casei, unde gazdele şi-au primit colindătorii.

 

Primarul Ovidiu Nemeş – îmbrăcat şi el în straie autentice – împreună cu cei de la Casa Iurca de Călineşti – au instalat ceaunele, mesele aduse de la Sighetul Marmaţiei şi s-au apucat de treabă, la Casa Petrova – reprezentativă pentru zona Maramureşului Istoric.

 

Peste drum, la Casa Preluca Nouă – primarul din Băiţa de Sub Codru – împreună cu preotul şi profesorul de istorie din sat s-au apucat de pregătit pomana porcului. Pentru câteva ore, toţi oamenii politici – prezenţi în număr mare la manifestare – au dat jos haina politică şi s-au apucat de gătit.

 

La Casa Costeni – preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş – Zamfir Ciceu – a dat o mână de ajutor la despicatul şi tranşatul porcului, în timp ce primarul Viorel Paşca a servit cu palincă lumea şi grupurile de colindători care veneau unul după altul. 
Frigul n-a împiedicat lumea să se simtă bine. Primul popas pentru fiecare grup venit la sărbătoare era în mijlocul satului, apoi se mergea cu colinda la fiecare casă, unde gazdele le ofereau nuci şi mere, dulciuri şi preparate din carne de porc. 

 

Primii colindători au fost Dănţăuşii din Groşi, acompaniaţi de Dumitru Dobrican, apoi artiştii de la Ansamblul Naţional „Transilvania”, corul din Vălenii Şomcutei, Coconii din Budeşti, Ansamblul „Dumbrăviceana” din Dumbrăviţa, ansamblul din Suciu de Sus, colindătorii din grupul „Mociriţa” şi „Cununiţa Săsarului” din Recea, grupul de colindători din Cupşeni, coconii din Sârbi, grupul din Băiţa de Sub Codru, grupul din Groşii Ţibleşului, Corul din Finteuşu Mare şi corul Jandarmeriei din Baia Mare.

 

N-au lipsit turiştii români şi străini, n-au lipsit bucuria şi buna-dispoziţie. 

 

Vizitatorii care au participat şi la ediţiile trecute susţin că, în ciuda gerului de afară, această ediţie s-a bucurat de o afluenţă de public mai mare decât celelalte, de o promovare mai amplă şi de bucate mai gustoase. 

 

„În viitor, dorim să amplificăm această manifestare”

 

În cuvântul de deschidere, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, – le-a spus tuturor că scopul acestei manifestări este de promovare şi perpetuare a tradiţiei, de atragere a unui număr cât mai mare de turişti în judeţul nostru:„Maramureşul are o imensă zestre etnografică pe care avem datoria de a o „scoate în lume”. Nu trebuie doar să aşteptăm mereu să vină străinii să spună cât de fascinant este Maramureşul. Trebuie să le oferim noi elemente de atracţie, să le împachetăm corespunzător această ofertă, să scoatem la lumină trecutul. Pentru mulţi dintre noi Crăciunul este acela pe care l-am perceput şi l-am trăit în copilărie. Şi acesta este Crăciunul pe care dorim să-l reconstituim. Manifestarea „Crăciun în Maramureş” doreşte să prezinte lumii o zi din viaţa satului maramureşean arhaic. Dorim să reconstituim o zi de dinainte de Crăciun când se practică ritualurile specifice acestei perioade, când se gătesc bucate speciale, când se primesc colindătorii. Nu dorim să adăugăm nimic la aceste obiceiuri, ci doar să scormonim în trecut, să aducem pe tapet tradiţia şi specificul, nealterate, nepoluate şi nepervertite. Sunt trei zone reprezentative din Maramureş care au venit cu oamenii lor, cu porcul care urmează să fie pregătit în specificul zonei: Băiţa de Sub Codru, Sighet şi Suciu de Sus. Pe lângă acestea, au venit o mulţime de alte grupuri de colindători – copii şi adulţi – care vor anima uliţele Muzeului Satului. Dorim, prin această acţiune, să prezentăm lumii potenţialul cultural şi etnografic al Maramureşului. Dorim să dezvoltăm şi să amplificăm cu fiecare an această acţiune, care poate constitui încă un punct de atracţie turistică”. 

Biroul de presă

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Tabără de excelență în Maramureș - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni

Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.