Cântec, joc şi voie bună de Sânzâiene

Sărbătoarea Sânzâienelor, respectiv Ziua Universală a Iei, a debutat cu vernisajul expoziţiei de cămăşi tradiţionale, organizată de Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare în holul Palatului Administrativ. Decorul rustic şi cununile din flori de sânzâiene au animat atmosfera, astfel încât la finalul vernisării expoziţiei s-au încins în horă toţi participanţii prezenţi la eveniment. Autorităţilor judeţene, colectivului Consiliului Judeţean Maramureş şi al instituţiilor subordonate, li s-au alăturat inclusiv membrii unei delegaţii din Polonia veniţi în Maramureş, ca urmare a invitaţiei lansate de către Primăria Băiţa de sub Codru de a participa la cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului “Sânzâiene în Ţara Codrului”.
Sărbătoarea Sânzâienelor, respectiv Ziua Universală a Iei a debutat cu vernisajul expoziţiei de cămăşi tradiţionale organizată de Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare în holul Palatului Administrativ. Decorul rustic şi cununile din flori de sânzâiene au animat atmosfera, astfel încât la finalul vernisării expoziţiei s-au încins în horă toţi participanţii prezenţi la eveniment. Autorităţilor judeţene, colectivului Consiliului Judeţean Maramureş şi al instituţiilor subordonate, li s-au alăturat inclusiv membrii unei delegaţii din Polonia veniţi în Maramureş, ca urmare a invitaţiei lansate de către Primăria Băiţa de sub Codru de a participa la cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului “Sânzâiene în Ţara Codrului”.

Ziua Universală a Iei a fost marcată la Consiliul Judeţean Maramureş printr-un gest de solidaritate faţă de cei care au iniţiat această sărbătoare, marea majoritate a participanţilor purtând cu mândrie cămaşa tradiţională românească. Evenimentele organizate cu prilejul acestei zile s-au mutat apoi la Muzeul Satului, unde s-a desfăşurat concursul “Cea mai frumoasă ie”, concurs la care au participat meşteri populari din diferite zone ale judeţului făcând demonstraţii de ţesut. Premiul I a fost obţinut de Pop Năstafă din Văleni, premiul al II-lea de Bozai Ileana din Breb şi premiul al III-lea de Mihuţ Ioana din Şurdeşti. Premiul pentru originalitate a fost acordat Pălăguţei Hodor din Slătioara, iar premiul special al juriului Floricăi Temian din Orţâţa comuna Oarţa de Jos. Menţiunile s-au îndreptat către Demian Maria din Şurdeşti, respectiv Pop Mărioara din Cetăţele.

La finalul concursului, cocurenţii au lansat promisiunea de a reveni la următoarea ediţie cu un număr mai mare, dar şi cu o gamă mai variată de cămăşi tradiţionale.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.