Tineri din Cantal, într-un schimb Erasmus în Maramureș

În noiembrie 2022, județul Maramureș a semnat acordul de înfrățire cu departamentul francez Cantal, deschizând calea unor schimburi și colaborări la nivel administrativ, inițiative comune pentru promovarea patrimoniului cultural și turistic, respectiv susținerea conectării antreprenorilor din cele două regiuni înfrățite. Sub umbrela acestei cooperări, s-a reușit conectarea unor grupuri de tineri din cele două regiuni înfrățite pentru a derula un schimb Erasmus+.

Astfel, în perioada 11-21 august 2023, 19 tineri și coordonatorii acestora din cadrul Association Murathenes (Franța) și Team for Youth Association (România), s-au reunit în Maramureș pentru a realiza activități specifice programului Erasmus+, precum ar fi promovarea valorilor locale în context european, schimburi culturale și lingvistice. De altfel, acțiunea a fost un bun prilej pentru a îmbunătăți cunoștințele de limbă engleză, franceză și română. Nu au lipsit vizitele tematice în puncte de interes din județul nostru, pentru a cunoaște asemănările și diferențele dintre cele două regiuni.
Ca parte a schimbului de experiență Erasmus+, joi, 17 august 2023, cei 19 tineri au fost primiți la sediul Consiliului Județean Maramureș, pentru a se familiariza cu sistemul administrativ din județul nostru, dar și pentru a cunoaște inițiativele și prioritățile Maramureșului în ceea ce privește susținerea tinerilor.

La această întâlnire - desfășurată sub genericul ‘’Explore. Extract. Exchange” - tinerii au fost întâmpinați de președintele Comisiei pentru activități de tineret și sport din cadrul Consiliului Județean Maramureș, Bogdan Zaharia. Acesta le-a vorbit despre politicile de tineret existente la nivel de județ, finanțări și inițiative viitoare, despre beneficiile programelor europene pentru tineret. Și i-a încurajat să se implice în cat mai multe activități de voluntariat, respectiv implicare în societatea civilă.

Reprezentanții Europe Direct Maramureș, prezenți la această întâlnire, au făcut cunoscute activitățile derulate de aceștia în colaborare cu tinerii și școlile din Maramureș, având în vedere că anul trecut a fost Anul European al Tineretului, iar în acest an se pune accent pe stimularea dezvoltării competențelor în rândul tinerilor.

Tinerii au avut porilejul să vorbească despre așteptările lor de la acest schimb Erasmus+ și felul în care acestea s-au concretizat, dar și să împărtășească impresiile lor despre Maramureș și ospitalitatea noastră specifică.

Cooperarea dintre cele două județe prevede organizarea în toamnă a unei misiuni economice în județul Maramureș, pentru cunoașterea reciprocă a profilului investițional, respectiv oportunitățile puse la dispoziție de fiecare regiune pentru atragerea investitorilor.

Biroul de presă al Consiliului Județean
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Link-uri rapide

Informaţii utile


MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.