Tabăra Educațională "PUNTE", O experiență împărtășită elevilor din Republica Moldova

header punte
Tabăra Educațională „Punte”,
O experiență împărtășită elevilor din Republica Moldova

Consiliul Județean Maramureș finalizează la 30 septembrie 2023
, proiectul Tabăra de excelență în Maramureș – PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și destinat elevilor care s-au remarcat la olimpiadele de limba și literatura română și istorie.
Activitatea de încheiere a proiectului PUNTE a însemnat diseminarea rezultatelor taberei în cadrul raioanelor Hîncești, Strășeni și Ungheni în Republica Moldova. Astfel, Consiliul Județean Maramureș împreună cu partenerii înfrățiți au organizat în perioada 26-27 septembrie 2023 o serie de ateliere pentru elevi și echipele de proiect, denumite: „Românii – origini și istorie, literatură și cinematografie” și „Atelier de diseminare și evaluare a proiectului PUNTE și de dezvoltare a parteneriatului educațional Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni”.

În cadrul acestora, elevii și profesorii participanți au împărtășit din experiențele taberei PUNTE, au vizionat fimul realizat cu activitățile din tabără, s-au familiarizat cu pagina de Facebook și au purtat discuții privind acțiunile și experiențele din proiect. De asemenea, au fost vizionate secvențe din filmul educativ prezentat în cadrul taberei „Undeva în Est” – ecranizare după romanul „Fețele tăcerii” a scriitorului maramureșean Augustin Buzura, comentat și dezbătut pe larg între elevi și inspectorul școlar de limba română, Adrian Sabău.

În atelierul de diseminare și evaluare a proiectului PUNTE, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, elevii au avut ocazia să-și prezinte opiniile despre tabără și așteptările de la o viitoare ediție. Totodată, în atelierul de diseminare, 18 elevi activi din raioanele Strășeni, Hîncești și Ungheni care nu au participat la tabără, pasionați de limba română și istorie, au primit materiale promoționale personalizate: rucsac, tricou și obiect tradițional maramureșean din lemn alături de cartea „Maramureșul țară de țări”. Reprezentanții moldoveni prezenți din cele trei raioane înfrățite alături de delegații maramureșeni au purtat discuții privitor la continuarea proiectului PUNTE și au primit fiecare câte o tabletă personalizată destinată diseminării rezultatelor taberei.

Activitățile de diseminare s-au desfășurat la Biblioteca publică raională „Mihail Sadoveanu” din Strășeni, Complexul arhitectural-istoric „Manuc Bey” din Hîncești și Liceul teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni, locații cu semnificație în cultura locală având reverberații adânci în promovarea culturii și identității românești.

Din partea Consiliului Județean Maramureș la activități a participat o delegație compusă din consilierii județeni, Valeria Brezoczki și Ioan Muntean, prezent și în calitate de inspector școlar general adjunct din partea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, inspectorul școlar de limba română, Adrian Sabău, și membri ai echipei de proiect Margareta Căpîlnean, manager proiect, Laura Danci, responsabil relații interinstituționale, și Gheorghe Paul Szaniszlo, expert comunicare. Reprezentanții Consiliului Județean Maramureș, consilierii județeni Valeria Brezoczki și Ioan Muntean au subliniat în cadrul întâlnirilor avute cu reprezentanții raioanelor Strășeni, Hîncești și Ungheni, importanța educației, promovarea identității românești, a participării tinerilor la olimpiadele școlare, precum și încurajarea excelenței în rândul elevilor.

În final, toate părțile implicate au convenit că vor coopera interinstituțional pentru realizarea de noi activități educaționale destinate tinerilor olimpici.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.