Accessibility Tools

Succesul asocierii producătorilor italieni, sursă de inspirație în cadrul proiectului FoodChains 4 Europe


Echipa de implementare a proiectului FoodChains 4 Europe - FC4EU (Lanțuri alimentare pentru Europa) finanțat prin Programul Interreg Europe, a avut ocazia să cunoască regiunea Emilia Romagna (Italia) şi provocările acesteia în domeniul inovării lanțurilor alimentare prin intermediul evenimentului de învățare inter-regională organizat de gazdele: regiunea Emilia Romangna și Universitatea Sacre Cuore Piacenza în data de 16 noiembrie 2017.
Echipa de implementare a proiectului FoodChains 4 Europe - FC4EU (Lanțuri alimentare pentru Europa) finanțat prin Programul Interreg Europe, a avut ocazia să cunoască regiunea Emilia Romagna (Italia) şi provocările acesteia în domeniul inovării lanțurilor alimentare prin intermediul evenimentului de învățare inter-regională organizat de gazdele: regiunea Emilia Romangna și Universitatea Sacre Cuore Piacenza în data de 16 noiembrie 2017.

Reprezentanții județului Maramureș au fost vicepreședinte Ioan Doru Doru, Mihaela Lițe și Noemi Ganea, membre în echipa de proiect din partea Biroului de Relații Externe, Florin Avram, reprezentant GAL Mara Natur și Nicoleta Mureșan producător local de uleiuri presate la rece, din Șomcuta Mare, care a prezentat produsele sale inovative în cadrul seminarului de învățare. Aceștia au vizitat una dintre regiunile cu cele mai multe mărci DOP (denumire de origine controlată) și IGP (indicație geografică protejată) din Europa. Astfel, regiunea Emilia Romangna a reușit să introducă în sistemul de certificare calitate DOP și IGP un număr de 44 de produse agro-alimentare, situându-se astfel pe primul loc în Italia și pe locul secund în Europa, ca și număr de produse certificate prin aceste sisteme de calitate recunoscute la nivel european.

Gazdele au prezentat echipei de implementare a proiectului FC4EU două exemple de bună practică, care astăzi contribuie la faima și succesul produselor locale certificate DOP. Echipa de proiect a vizitat unul dintre producătorii locali ce îndeplinește două funcții din lanțul alimentar: prelucrarea materiei prime prin abatorul lor și producerea faimoasei Prosciutto de Parma. A doua vizită pe teren a fost dedicată prezentării unui alt exemplu de bune practici, de data aceasta sub egida Consorțiului Parmigiano-Reggiano. Cu o istorie de peste 70 de ani, și o componență de peste 300 producători din 5 provincii, aceștia se asigură că produsul respectă condițiile de denumire de origine controlată.

”Membri echipei de proiect au rămas impresionați de succesul asocierii producătorilor italieni, constituind un exemplu de bună practică ce poate fi parțial adoptat în funcție de specificul fiecărei regiuni. Maramureșul își propune intensificarea identificării și promovării produselor locale tradiționale, iar în cadrul acestui proiect va lansa o serie de consultări cu producătorii locali”, a arătat Noemi Ganea, responsabil comunicare proiect, Biroul de Relații Externe.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș


Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Tabără de excelență - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni, ediția 2024

Tabără de excelență în Maramureș - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni

COMAND – Sincronizarea intervențiilor în situații de urgență în regiunea de graniță

Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.