Prima activitate de mobilitate a proiectului ABCD: vizita în Maramureş a tinerilor din Marea Britanie

13 Mai 2016 2225
În perioada 6 – 10 mai 2016 un grup de tineri englezi, însoţiţi de reprezentanţii organizaţiei The Wharton Trust din Marea Britanie, au întreprins o vizită în judeţul Maramureş, ca prima activitate de mobilitate din cadrul proiectului „ABCD - Awareness Building of Cultural Diversity” (Consolidarea conştientizării prin diversitate culturală), prin Programul de finanţare: Erasmus +, Acţiunea cheie 1: Mobilităţi de învăţare. Acest proiect este derulat de asociaţia The Wharton Trust în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş, acesta fiind primul proiect Erasmus + derulat de către instituţia noastră.
Proiectul „ABCD are ca obiectiv implicarea tinerilor în viaţa comunităţii, promovarea toleranţei şi diversităţii prin schimburi educaţionale şi culturale şi a fost depus spre finanţare în cadrul Programului de Finanţare: Erasmus + de către Biroul Relaţii Externe din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş în parteneriat cu The Wharton Trust din Marea Britanie în data de 30 aprilie 2015, fiind declarat câştigător în cursul lunii octombrie 2015.

Parteneriatul acestui proiect este condus de către organizaţia non – profit „The Wharton Trust’’ din regiunea Greater Manchester, localitatea Hartlepool, Marea Britanie, organizaţie dedicată promovării tinerilor. În cei 24 de ani de activitate, The Wharton Trust a susţinut prin diverse activităţi şi proiecte, comunitatea, încercând să elimine efectele şomajului şi a sărăciei. Majoritatea activităţilor desfăşurate de către această organizaţie se centrează pe: sprijinirea persoanelor în vederea accesării un loc de muncă, promovarea unui stil de viaţă sănătos, încurajarea tinerilor de a participa la diverse activităţi, îmbunătăţirea nivelului lor de educaţie, accesul la informaţie şi dezvoltarea competenţelor digitale. Prin intermediul acestor activităţi, organizaţia urmăreşte să ajute, în principal tinerii din localitatea Hartlepool, pentru îmbunătăţirea vieţii, dezvoltarea anumitor competenţe şi creşterea încrederii de sine.

În calitate de partener asociat în acest proiect, Consiliul Judeţean Maramureş a asigurat participarea unui grup de tineri în cadrul activităţilor de mobilitate dedicată învăţări şi schimburilor culturale, şi în acest sens, a colaborat cu Școala Populară de Artă „Liviu Borlan”, instituţie culturală coordonată de Consiliul Judeţean Maramureş.

Timp de 5 zile, cei 18 vizitatori englezi, împreună cu un grup de tineri de la Școala Populară de Artă „Liviu Borlan” şi profesorii îndrumători din cadrul acesteia, au desfăşurat o serie de activităţi, menite să înlăture barierele relaţionale dintre aceştia, să determine conştientizarea culturală, înţelegerea şi toleranţa celor două culturi, să întărească solidaritatea dintre aceşti tineri, care provin din medii diferite, şi să promoveze coeziunea socială.

La sosire, invitaţii au fost întâmpinaţi de către reprezentanţii Biroului de Relaţii Externe din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş, iar seara, în cadrul cinei organizate, s-au întâlnit cu profesorii din cadrul Școlii Populare de Artă „Liviu Borlan” şi o parte din elevii acesteia, fiind un bun prilej de a se cunoaşte şi a lega noi prietenii.

Ziua a doua a fost dedicată participării la Zilele Maramureşului, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Maramureş. Astfel, în prima parte a zilei grupul de tineri englezi a vizitat Muzeul Satului din Baia Mare, unde au participat la diverse reprezentaţii artistice, susţinute de ansambluri şi grupuri folclorice din comunele maramureşene şi au vizitat standurile meşterilor populari prezenţi la această festivitate. Punctul central al acestei zile a fost spectacolul oferit de elevii Școlii Populare de Artă „Liviu Borlan”, gazdele vizitatorilor englezi, care i-au încântat prin dansurile şi cântecele tradiţionale. Pentru ca experienţa să fie autentică, tinerii englezi au purtat, fiecare, o piesă din costumul tradiţional maramureşean, dăruite de gazde, iar la prânz s-au bucurat de o masă cu bucate tradiţionale româneşti. În continuare, aceştia au vizitat Turnul lui Ștefan din Piaţa Libertăţii, unde au avut parte de o panoramă superbă asupra Băii Mari, şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie.

În dimineaţa următoare, întregul grup format din vizitatorii englezi, elevii Școlii Populare de Artă şi câţiva profesori din cadrul acesteia, precum şi un reprezentant al Biroului de Relaţii Externe, au pornit spre Maramureşul istoric. Obiectivele vizitate au fost Mănăstirea Bârsana, ce înfăţişează măiestria meşterilor populari în arta cioplirii şi îmbinării lemnului, reprezentativă pentru zona Maramureşului, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetu Marmaţiei, un loc încărcat de istorie ce păstrează vie amintirea trecutului zbuciumat din perioada regimului comunist, şi Cimitirul Vesel de la Săpânţa, unic în întreaga lume. La finalul zilei aceştia s-au îndreptat spre Ocna Șugatag, unde şi-au petrecut restul şederii în Maramureş.

În cursul celei de-a patra zi, profesorii Școlii Populare de Artă „Liviu Borlan”, împreună cu elevii lor, au organizat ateliere de dans tradiţional şi pictură, pentru grupul de tineri englezi, ocazie cu care au comunicat prin intermediul artei şi au învăţat noi lucruri despre fiecare. Seara a fost un moment prielnic pentru a împărtăşi opinii şi a trage concluzii în ceea ce priveşte experienţa trăită pe parcursul celor câteva zile petrecute în Maramureş.

In cea de-a cincea şi ultima zi, întregul grup s-a întors spre Baia Mare. Tinerii englezi, împreună cu reprezentanţii organizaţiei The Wharton Trust şi-au luat rămas bun şi s-au pregătit pentru plecarea spre Marea Britanie, cu gândul la următoarea activitate de mobilitate ce va fi derulată de participanţii din cadrul Școlii Populare de Artă, în Hartlepool în decursul lunii septembrie a acestui an.

Crăciun Anda
Consilier
Biroul de Relaţii Externe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.