Platforma de stocare temporară a deșeurilor de pe raza comunei Recea respectă toate standardele de siguranță

15 Mai 2020 38
În ședința extraordinară a Consiliului Județean Maramureș, care a avut loc marți, 11 mai, în sistem videoconferință, aleșii județeni au abordat și subiectul platformei temporare de stocare a deșeurilor din județul Maramureș, situată pe raza comunei Recea.

Deși, de-a lungul timpului au apărut tot mai multe voci politice care s-au opus proiectului, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a explicat că acesta respectă toate standardele impuse de autorități și nu pune, în niciun fel, în pericol sănătatea maramureșenilor.
„Au apărut foarte multe dezinformări, dar și multe interese politice din partea unor consilieri locali, atât din Coltău și Recea, cât și din Satulung. Bătălia și orgoliile politice ne distrag atenția de la problemele reale din administrație. Am fost acționați în instanță pe motive neconforme cu realitatea: că terenul nu e intravilan, că urmează să construim pe o culme, dar e vorba de o groapă naturală, că proiectul nu respectă rigorile de mediu, total neadevărat. Am explicat că se fac diferite straturi pentru a asigura impermeabilitatea în ceea ce privește solul și se construiește la mare distanță față de drumul județean, platforma temporară nefiind vizbilă din drum. Se construiește, de asemenea, un gard perimetral, la înălțime, peste încă un zid de protecție, astfel încât deșeurile să nu fie suflate de vânt. Au fost prevăzute drenaje pentru a asigura că levigatul nu poluează sub nicio formă pânza freatică. Proiectantul a efectuat săpături la câțiva zeci de metri în pământ pentru a vedea nivelul la care se află pânza freatică deși nu prea este apă în zonă, iar oamenii o aduc din alte părți. Toate aceste lucruri au fost avute în vedere tocmai pentru că ne interesează, în primul rând, sănătatea maramureșenilor, iar acest proiect respectă toate normele”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Președintele Consiliului Județean a mai precizat că soluția de Recea este singura viabilă în acest moment deoarece, la expirarea duratei de viață a celorlalte platforme temporare din județ, nu ar exista un alt spațiu conform de depozitare a deșeurilor.

„Când expiră durata de viață a platformelor temporare din județ, nu vom avea o altă soluție temporară, autorizată din punct de vedere legal, un proiect care să corespundă din punct de vedere a protejării sănătății cetățenilor, a impermeabilității solului, a protejării pânzei freatice. Această soluție temporară este singura pe care o avem, altfel nicio primărie nu va avea unde să depoziteze deșeurile și acestea vor rămâne neridicate, pentru că nici operatorul economic nu va mai putea să își continue contractul. Să ne gândim ce s-ar întâmpla în Maramureș dacă, în luna iulie, spre exemplu, deșeurile nu ar mai fi colectate. Să ne imaginăm ce bombă ecologică am avea în județ, cum ar arăta râurile din județ infestate cu deșeuri, cum ar arăta curțile oamenilor, pubelele din orașe. Acest proiect vine să ne salveze de un astfel de scenariu și ajută toate primăriile din Maramureș. Încercăm să ajutăm 500.000 de locuitori, chiar dacă există câteva sute care, în acest moment, se declară nemulțumiți de acest amplasament care, de altfel, este legal”, a arătat Gabriel Zetea.

Trebuie menționat că terenul din zona Arieș - Lăpușel - Coltău a fost achiziționat de către Consiliul Județean Maramureș de la composesorat, cu destinația de a servi ca spațiu final de stocare a deșeurilor. Cu toate că, la momentul de față, nu vorbim despre un depozit final, ci despre o platformă temporară de depozitare a deșeurilor, pe o durată limitată în timp, de aproximativ un an de zile, apar voci nemulțumite chiar din rândul celor care au acceptat destinația terenului ca depozit final.

„Atunci când mulți dintre membrii composesoratului au obținut bani, în urma achiziției de către Consiliul Județean Maramureș a terenului cu acest scop clar, nu au transmis că se opun proiectului, ci au acceptat că acolo va fi construit chiar un depozit final, care însă, în prezent, se construiește la Fărcașa”, a mai precizat președintele Gabriel Zetea.

În ceea ce privește temerile legate de tranzitarea localităților de către mașinile de salubrizare, potrivit proiectului tehnic, pe drumul județean către platforma temporară de stocare ar urma să treacă maximum două mașini pe oră, ceea ce e departe a fi un trafic exagerat sau deranjant. Totodată, în cazul mașinilor noi, achiziționate pentru transportul deșeurilor, acestea nu au un tonaj foarte mare și sunt dotate cu sisteme de filtrare a aerului, astfel încât să nu polueze olfactiv.

În cadrul dezbaterii, șeful administrației județene a adus în discuție și gropile vechi de gunoi din județ care, spre deosebire de soluția conformă de la Recea, reprezentau adevărate surse de populare. „Gropile vechi de gunoi care au existat în județul Maramureș presupuneau depozitarea deșeurilor direct pe sol. Levigatul din fiecare spațiu de stocare, la orice ploaie, se scurgea în pânza freatică. Cu toate acestea, nu au existat proteste mari de mediu în județ, chiar dacă acele depozite istorice de gunoi poluau cu adevărat. Consiliul Județean Maramureș a intervenit cu fonduri europene pentru a închide a închide dezitele de gunoi din Groși, Teplița, Borșa, Vișeu, Târgu Lăpuș și Seini. Sunt sigur că nicio comunitate nu își va dori vreodată să aibă un spațiu de stocare a deșeurilor pe modelul care exista în trecut. În momentul de față avem un proiect tehnic foarte bine realizat, aprobat și avizat de către cei de la mediu și, cât de repede, vom încerca să obținem autorizația de construire, astfel încât să oferim fiecărui maramureșean o soluție optimă de depozitare temporară”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Din punct de vedere legal, consiliile județene nu au atribuții în ceea ce privește salubrizarea teritoriului unităților administrativ-teritoriale. Însă, deși aceste atribuții revin în sarcina autorităților locale, la momentul în care a fost gândit Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), prin instituirea asociațiilor de dezvoltare, administrațiile județene au primit un rol în construirea unor soluții pentru depozitarea deșeurilor.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.