Oportunități și provocări pentru dezvoltarea și inovarea produselor locale tradiționale din județul Maramureș, prin Proiectul "FoodChains 4 Europe"

header FoodChains
Consiliul Județean Maramureș a organizat în perioada 05 - 09 noiembrie 2018, principala activitate din cadrul proiectului ”FoodChains 4 Europe”: o evaluare de tip Peer Review, în cadrul căreia 22 de specialiști din domeniul alimentar din Olanda, Bulgaria, Italia și Marea Britanie au analizat lanțul alimentar din județul Maramureș.
Proiectul ”FoodChains 4 Europe - FC4EU (Lanțuri alimentare pentru Europa)” este implementat de Consiliul Județean Maramureș în perioada 2017-2021, fiind finanțat prin Programul Interreg Europe cu scopul de a îmbunătăți punerea în aplicare a politicilor regionale care să stimuleze furnizarea de inovare pentru a crea lanțuri alimentare durabile, în cinci regiuni participante: Flevoland (Olanda), Plovdiv/ Sofia (Bulgaria), Emilia-Romagna (Italia), Maramureș (România) şi Greater Manchester (Marea Britanie): https://www.interregeurope.eu/foodchains4eu.

Pe parcursul celor 5 zile petrecute în Maramureș, partenerii internaționali ai proiectului ”FoodChains 4 Europe”, împreună cu experți din sectorul agro-alimentar din regiunile partenere, au realizat o evaluare de tip Peer Review (Inter Pares) a lanțului alimentar din județul nostru, în vederea identificării de metode de sprijin pentru producătorii locali și asociații ale acestora, care să încurajeze introducerea inovării, păstrând totodată, caracterul tradițional și specific al rețetelor, tehnologiilor și produselor maramureșene. Mai concret, temele avute în vedere pentru această evaluare au fost:
  • Identificarea de produse locale cu potențial de piață și metode de sprijinire a producătorilor locali tradiționali;
  • Modele inovative de asociații de afaceri în domeniul alimentar și mecanisme de sprijinire a acestora;
  • Metode inovative de ambalare și vânzare a produselor alimentare, inclusiv a celor tradiționale.

Experții internaționali au participat la seminarii, vizite și întâlniri de lucru cu producători reprezentativi din județ, precum și la o serie de evenimente interactive în care au fost implicați specialiști în domeniu și factori de decizie de la nivel local și regional, interesați în promovarea produselor locale și tradiționale.

Situația actuală a lanțului alimentar din județul Maramureș a fost analizată în cadrul seminarului organizat marți, 06 noiembrie 2018. În deschidere, urările de bun venit au fost adresate de dl Ioan Doru Dăncuș, vice-președinte al Consiliului Județean Maramureș, iar proiectul FoodChains 4 Europe a fost prezentat de dna Mihaela Lițe, managerul de proiect.

Reprezentantul Direcției Județene pentru Agricultură Maramureș a făcut o trecere în revistă a situației actuale în domeniu, prezentând agenții economici care activează în sectorul industriei alimentare din județ, detalii referitoare la cele 65 de produse tradiționale și la cele 3 rețete consacrate atestate în Maramureș, argumente pentru încurajarea consumului de produse locale și tradiționale, precum și măsuri prin care acordă sprijin și susținere producătorilor locali, prin programe de finanțare, subvenții și cursuri de formare profesională.

În continuare, reprezentanți ai două asociații ale producătorilor de produse tradiționale au prezentat situația existentă la nivelul Maramureșului, precum și provocările și greutățile întâmpinate pentru promovarea și pătrunderea pe piața locală, regională, națională și internațională.

Exemple de bună practică au fost evidențiate de două ONG-uri locale care derulează proiecte cu finanțare europeană, implicate în activități sustenabile de ecologie, protecția mediului și promovarea unei alimentații și vieți sănătoase, unul dintre acestea fiind despre rețeaua de patrimoniu culinar carpatin.

În cadrul seminarului au fost prezentate, de asemenea, oportunități de finanțare și situația proiectelor finanțate prin Grupurile de Acțiune Locală, venind astfel în întâmpinarea nevoilor de informare în domeniu.

Conceptul ”Bun de Maramureș” a fost prezentat de managerul proiectului ”FoodChains 4 Europe”, fiind o inițiativă a Consiliului Județean Maramureș ce urmează a fi concretizată prin acest proiect.

Întrebările și observațiile participanților români și străini au contribuit la crearea unei imagini exhaustive și relevante a situației lanțului alimentar maramureșean, constituind o bază de reflecție pentru experții proiectului FoodChains 4 Europe.

Vizitele și întâlnirile programate în cadrul evaluării Peer Review au fost efectuate în datele de 6 și 7 noiembrie 2018, la agenți economici implicați în diverse stadii și componente ale lanțului alimentar maramureșean, în sectoarele: lactate, brutărie, carne, creșterea animalelor și păsărilor, precum și în economie socială. Experții europeni au avut prilejul să observe varietatea rețetelor și sortimentelor de produse maramureșene, modul diferit de abordare în privința producției, promovării și desfacerii produselor locale, precum și în privința furnizării de servicii care să răspundă nevoii și cererii consumatorilor locali pentru alimente tradiționale, sănătoase și de calitate. Discuțiile cu întreprinzătorii locali au contribuit la creionarea recomandărilor destinate dezvoltării și inovării lanțului alimentar maramureșean.

Seminarul inter-regional de învățare ”Tradiție și Inovare” s-a derulat la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare, joi, 8 noiembrie 2018, reunind specialiști români din domeniul universitar și nonguvernamental, precum și experți străini din proiectul ”FoodChains 4 Europe”. În cadrul seminarului au fost prezentate rezultate ale unor proiecte de cercetare în domenii precum gastronomie moleculară, alimentație dietetică, ambalarea produselor alimentare și inovarea produselor tradiționale. De asemenea, au fost aduse în atenție exemple de bună practică din domeniul promovării concertate a produselor locale din două țări partenere ale proiectului și proiecte europene de succes destinate promovării unei alimentații sănătoase și dezvoltării de afaceri cu produse locale și tradiționale.

Vizita la UTCN – Centrul Universitar Nord Baia Mare și Concursul culinar studențesc ”Costa” au avut loc joi, pe 8 noiembrie, după amiază, fiind, de asemenea, componente ale schimbului de experiență derulat în județul Maramureș, prin proiectul ”FoodChains 4 Europe”. În cadrul vizitei a fost prezentată Universitatea din Baia Mare și a fost semnat acordul de cooperare dintre Universitatea AERES din provincia Flevoland (Olanda) și UTCN - Centrul Universitar Nord Baia Mare. Ediția 2018 a Concursului culinar ”Costa” a reunit 23 de echipe de studenți băimăreni, care au prezentat produse realizate după rețete proprii și inovative, fiind coordonați de cadre universitare de specialitate, de la UTCN – Centrul Universitar Nord Baia Mare. Consiliul Județean Maramureș a asigurat o parte din ingredientele necesare concursului și a acordat diplome și premii tuturor participanților, decernând totodată un premiu special echipei care a realizat produsul ”Dulceață de lapte”, cel mai apreciat de experții din regiunile partenere.

Întâlnirea Comitetului de Monitorizare al proiectului ”FoodChains 4 Europe” a avut loc la Consiliul Județean Maramureș, vineri, 9 noiembrie 2018. Factorii responsabili pentru implementarea proiectului, din regiunile partenere, au analizat activitățile derulate până în prezent, rezultatele obținute și planificarea acțiunilor viitoare.

Seminarul de prezentare a raportului preliminar al experților internaționali a încheiat evaluarea Peer Review in Maramureș. Observațiile specialiștilor din cele patru țări partenere ale proiectului ”FoodChains 4 Europe” evidențiază o serie de aspecte pozitive ale lanțului alimentar maramureșean:
  • Produsele tradiționale sunt apreciate de maramureșeni,
  • Consiliul Județean Maramureș este puternic angrenat în sprijinirea producătorilor locali,
  • A fost inițiată dezvoltarea unui brand local (”Bun de Maramureș”),
  • Producătorii maramureșeni pun pasiune în realizarea unor produse de înaltă calitate,
  • Proiectul FC4EU reprezintă o oportunitate pentru stimularea, sprijinirea și accelerarea dezvoltării firmelor locale din domeniul alimentar,
  • Colaborarea dintre firmele locale (business 2 business) reprezintă o cale pentru dezvoltarea unor noi oportunități comerciale.

Recomandările experților vor fi prezentate în cadrul Raportului final al evaluării Peer Review și vor viza toate cele 3 teme avute în vedere de evaluarea Peer Review, menționate anterior.

Pe baza recomandărilor, Consiliul Județean Maramureș va realiza un plan de acțiune care va include și introducerea unui sistem de etichetare pentru produsele locale, denumit ”Bun de Maramureș”. Eticheta ”Bun de Maramureș” nu se preconizează a fi un certificat propriu-zis, ci o garanție oferită de Consiliul Județean Maramureș cu privire la potențialul unui produs local de a deveni reprezentativ pentru județ, deoarece folosește resurse locale și este produs pe baza unei rețete tradiționale sau prin tehnici inovative axate pe calitate și nu pe cantitate.

footer FoodChains
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.