Modalități de conservare a esteticii satului maramureșean, dezbătute în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania

Marți, 19 noiembrie, sala de ședințe ”Bogdan Vodă” din cadrul Palatului Administrativ a găzduit evenimentul „Arhitectura în Satele Maramureșene”, inițiativă organizată sub egida Bienalei de Arhitectură Transilvania – BATRA 2019. Executivul Consiliului Județean Maramureș a fost reprezentat de vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, la eveniment mai fiind prezenți arhitecți și specialiști în domeniu, dar și reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale din județ.

În cadrul evenimentului, arhitectul Laura Zaharia a prezentat harta meșterilor în construcții și ghidurile de arhitectură pentru mediul rural, după care a urmat o dezbatere privind traiectoria arhitecturii tradiționale și modalitățile de promovare a instrumentelor prezentate. Deși prezența în sală a reprezentanților autorităților locale din județ a fost redusă, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș a subliniat că implicarea conducerilor locale în conservarea arhitecturii tradiționale este absolut crucială.
„Autoritatea locală ar trebui să fie prima interesată să încurajeze oamenii să conserve stilul tradițional. Consiliul Județean Maramureș sprijină autoritățile locale și are în implementare, dar și pe agenda viitoare, proiecte prin care se vizează revitalizarea satului maramureșean și perpetuarea valorii materiale și imateriale a acestuia”, a arătat Ioan Doru Dăncuș, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș.

Toți cei prezenți la eveniment au fost de acord că la nivelul comunităților locale trebuie sedimentată ideea de identitate și apartenență la un spațiu a cărui estetică nu le aparține doar unor oameni, ci întregii comunități. Totodată, s-au dezbătut idei de proiecte prin care se pot încuraja și aduce împreună toate părțile interesate de astfel de demersuri de protejare și promovare a arhitecturii tradiționale.

Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2019 se desfășoară în perioada 7 - 24 noiembrie și constă într-un șir de evenimente organizate în localitățile Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Baia Mare, Oradea și Satu Mare, care își propun să aducă arhitectura în atenția opiniei publice, dar și să promoveze excelența în acest domeniu.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.