Ministerul Turismului a transmis 13 certificate de omologare pentru traseele turistice din Maramureș

21 Iunie 2018 313
Vești bune și frumoase au sosit la Consiliul Județean Maramureș în cursul zilei de miercuri, 20 iunie, când Ministerul Turismului a transmis 13 certificate de omologare pentru trasee turistice amenajate corespunzător în județul nostru. Administrațiile locale care au depus documentații pentru omologarea acestor trasee s-au bucurat de concursul nemijlocit oferit de secretarul de stat în Ministerul Turismului, maramureșeanul Bogdan Tomoiagă, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. Toate cele 13 trasee sunt amenajate și întreținute de Serviciul Public Județean Salvamont, cu sprijinul Consiliului Județean.
Traseul Paltinu – Plai – Poiana cu narcise Tomnatec Sehleanu – Valea Tomnatec are o durată de aproximativ cinci – șase ore, un grad de dificultate mediu primăvara, vara și toamna și un grad mare de dificultate iarna, iar cei care doresc să parcurgă acest traseu trebuie să folosească echipament de munte potrivit sezonului. Un alt traseu turistic omologat de Ministerul Turismului este Bistra – Vârful Tocarnea, care poate fi parcurs în aproximativ patru ore, iar gradul de dificultate este ridicat în timp de iarnă și mediu în restul anului. Echipamentul necesar este de munte de sezon. A fost omologat turistic și traseul Localitatea Repedea – Poiana cu narcise Tomnatec Sehlean – Paltinu, care poate fi parcurs în în șase – șapte ore, gradul de dificultate și echipamentul fiind echivalent cu traseele enumerate anterior. Un traseu cu grad de dificultate similar și echipament de munte de sezon, cu o durată medie de patru – cinci ore, este Localitatea Repedea – Chicera – Lacul Vinderel. Tot patru – cinci ore necesită și parcurgerea traseului Localitatea Repedea – Pietriceaua – Lacul Vinderel, accesibil tot timpul anului, iar echipamentul folosit trebuie să fie potrivit pentru munte.

Un traseul mai lung, care poate fi parcurs în aproximativ 10 – 12 ore, în tot timpul anului, este Localitatea Valea Vișeului – canton silvic Repedea, cu mențiunea că pe timp de iarnă impune un grad de dificultate mai ridicat. A fost omologat turistic și traseul Cabana Coșnea – Valea Paulic – Stânișoara – Vf. Mihailecu – Lacul Vinderel, pentru parcurgerea căruia au fost estimate cinci – șase ore. Cei care doresc pot să opteze pentru traseul Stația CFF Bardău - Pietrosu Bardăului – Cabana Coșnea, traseul necesitând 10 – 12 ore pentru parcurgerea integrală.

Un traseu mult mai scurt este cel care pleacă de la Complex Făina la Borcutul Mihoaia și care poate fi parcurs în 45 de minute tot timpul anului, având un grad scăzut de dificultate primăvara, vara și toamna și un grad mediu de dificultate iarna. Cu toate acestea se recomandă folosirea echipamentului de munte potrivit sezonului ales pentru drumeție. Un traseu care poate fi parcurs în 30 de minute în tot timpul anului, având un grad mic de dificultate este de la Refugiul montan Șuligu la Borcutul Șuligu. Cei care aleg traseul Pasul Prislop – Vf. Cearcănul 1874m – Borșa, pot să meargă în orice anotimp, cu mențiunea că durata medie de parcurs este patru ore, iar în sezonul de iarnă dificultatea este mărită, fiind necesar echipamentul de munte în orice perioadă. Un traseu care nu necesită echipament special, cu un grad mediu de dificultate indiferent de anotimp și cu o durată de șase ore este Borșa Centru (Spitalul Borșa) – Releu – Cusături – Bobeica – Lacul Măgura Mănăstirea Vinișoru – Gura Vinișorului. Un alt traseu scurt, de numai 40 de minute, este Valea Vaserului – stația Paltin – punct belvedere Valea Vaserului, având un grad mediu de dificultate doar iarna, iar în restul anul un grad mic de dificultate. Cu toate acestea se impune folosirea echipamentului de sezon.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a transmis felicitări tuturor celor implicați în omologarea acestor trasee turistice, respectiv secretarul de stat în Ministerul Turismului, Bogdan Tomoiagă, dar și administrațiilor locale care au depus documentații corecte.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.