Maramureșul, parte a Declarației de cooperare internațională în jurul Tisei

22 Iunie 2015 1269
Joi 18 iunie 2015, la Szolnok a avut loc o conferință internațională la care au participat reprezentanții județelor tranzitate de râul Tisa. Pe lângă reprezentanţii județelor Maramureș și Satu Mare, au participat cei din cadrul regiunii Eszak-Alfold (județele Szabolcs-Szatmar- Bereg și Hajdu – Bihar); ai oblastului Zakarpatia (Ucraina); ai regiunii Kosice (Slovacia) şi ai regiunii Vojvodina (Serbia), dar și ai județului învecinat Satu Mare. Acest eveniment a beneficiat și de prezența reprezentanților Ministerului Mediului din Ungaria.

Scopul întâlnirii a fost acela de a pune bazele unei cooperări active care să susțină dezvoltarea durabilă a arealului din jurul acestui râu.
Judeţul Maramureș a fost reprezentat de o delegație condusă vicepreședintele Gabriel Zetea. Aceasta a prezentat proiectele inițiate și implementate legate de râul Tisa și rețele de colaborare care s-au dezvoltat ca urmare a preocupărilor comune în domeniul protejării mediului. 

Unul dintre proiectele importante în care a fost implicat Maramureșul este “Un mediu curat în bazinul Tisa Superioară” - creare unui Centru Transfrontalier de Resurse AQUA-ROUA pentru instituțiile şi organizațiile implicate în gestionarea resurselor de apă din Bazinul Tisa Superioară. Un alt proiect esenţial pentru mediul înconjurător este “Prevenirea inundațiilor şi un mediu curat pe granița romano-ucraineană a râului Tisa”, care a vizat îmbunătățirea măsurilor de prevenire a inundațiilor prin planificare strategică şi studii de impact privind protecția mediului. 

Conferința s-a încheiat prin semnarea unei declarații de cooperare în jurul Tisei, care are rolul de a identifica cei mai importanți actori regionali implicați în viitoarea dezvoltare a Tisei. Ulterior, fiecare regiune își va putea exprima opțiunea de a adera la Eco-regiunea Tisei și de a semna un acord de cooperare internațională în bazinul Tisei.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.