Ionel Bogdan: Vom produce energie electrică în județul Maramureș

01 Noiembrie 2022 76
Necesitatea utilizării unor resurse regenerabile de energie este tot mai mare, iar în acest sens, aleșii județeni au votat în ședința Consiliului Județean Maramureș de ieri proiectele de hotărâre privind trecerea a trei terenuri din Copalnic-Mănăștur, Groși și Târgu Lăpuș în domeniul public al județului Maramureș, terenuri pe care vor fi construite parcuri fotovoltaice. Această primă etapă este esențială pentru implementarea proiectelor privind realizarea de parcuri fotovoltaice, astfel încât să existe în Maramureș sisteme care să producă energie electrică pentru vânzare.
La Copalnic-Mănăștur, parcul fotovoltaic va fi construit pe 24 de hectare, la Groși suprafața este de 25 de hectare, iar la Târgu Lăpuș parcul fotovoltaic va fi realizat pe 15 hectare.

Un alt parc fotovoltaic va fi construit și în zona Baia Sprie, pe o suprafață de 10 hectare din terenul primit de la Primăria Baia Sprie pentru realizarea primului parc industrial din Maramureș, pe fâșia de protecție a iazului de decantare de la Tăuții de Sus, care nu poate fi folosit pentru construirea de facilități industriale. Energia produsă în acest parc fotovoltaic va fi utilizată în parcul industrial de la Baia Sprie.

De asemenea, și la Lăpușel, în zona Centrului Althera – proiect care este aproape finalizat, pe o suprafață de 15 hectare va fi construit un parc fotovoltaic.

În total, vor fi produși peste 70 MWh în Maramureș, prin fonduri europene.

„Astăzi, la nivelul județului Maramureș, producția de energie verde este foarte scăzută, iar prin acest pachet de proiecte putem să creștem ponderea de energie verde produsă la noi în județ.

În continuare, vom analiza încă una sau două locații pentru construirea de sisteme fotovoltaice în Maramureșul istoric, astfel încât să avem o distribuție cât mai echilibrată de energie verde în județul nostru.

Linia de finanțare pentru aceste proiecte se va deschide pe sfârșitul lunii noiembrie, iar partea de documentație este în lucru și va fi finalizată în timp util pentru a depune cererea de finanțare pe aceste proiecte”, a declarat Ionel Bogdan, președintele administrației județene.

Prin implementarea acestor proiecte, Județul Maramureș va beneficia de venituri suplimentare la bugetul anual, aproximativ 5 milioane de euro care vor putea fi investiți în noi proiecte de dezvoltare a județului.

Și pe partea de prosumatori vor fi realizate o serie de proiecte, prin care vor fi dotate cu panouri fotovoltaice următoarele clădiri din Maramureș: Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureș și clădirile școlilor speciale din județ.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.