Ionel Bogdan: Am semnat contractul de finanțare pentru proiectul de reabilitare a 12 gospodării din satul Breb

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a semnat ieri la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, împreună cu ministrul Marcel Boloș, contractul de finanțare a proiectului “Patrimoniul vernacular al satului Breb”, prin care vor fi reabilitate 12 gospodării vechi de peste 80 de ani din satul Breb, Maramureș.

În această vară, la semnarea Acordului de parteneriat între Consiliul Județean Maramureș – Ordinul Arhitecților Filiala Nord-Vest și Primăria Ocna Șugatag pentru realizarea acestui proiect, au fost cuprinse 8 case din Breb pentru reabilitare, iar după o serie de demersuri, a fost obținută finanțarea pentru reabilitarea a 12 gospodării din Breb.
Valoarea proiectului este de 5,1 milioane de lei, iar finanțarea este asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR – și fonduri proprii ale Județului Maramureș. Practic, pentru fiecare gospodărie tradițională se alocă 60.000 euro pentru reabilitare.

În a doua etapă a proiectului vor fi identificate alte patru localități din toate cele patru țări ale Maramureșului și vor fi reabilitate centrele localităților cu gospodăriile și instituțiile aferente.

Obiectivul principal al acestui proiect este păstrarea arhitecturii specifice județului Maramureș, conservarea patrimoniului cultural și dezvoltarea turismului.

„Breb este cel mai vizitat sat din Maramureș, cunoscut pentru frumusețea acestui ținut, dar și pentru tradițiile și obiceiurile vii de sute de ani, pe care noi avem datoria de a le păstra și transmite mai departe, generațiilor tinere.

Mulțumesc domnului ministru Marcel Boloș pentru sprijinul oferit acestui proiect și pentru susținerea pe care o acordă proiectelor de dezvoltare a Maramureșului.

Mulțumesc reprezentanților Ordinului Arhitecților din România Filiala Nord-Vest pentru colaborare și pentru implicarea în realizarea acestui proiect. De asemenea, mulțumesc primarului Ioan Oanea pentru sprijin și echipei de proiect din cadrul Consiliului Județean Maramureș”, a declarat Ionel Bogdan, președintele administrației județene.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.