Institutul pentru Studii Estice din Varșovia, implicat în dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre România și Polonia

La Rzeszow, în Polonia, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea, directorul de cabinet Cosmin Drulea și președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, Florentin Tuș s-a întâlnit cu Zygmunt Berdychowski, președintele Institutului pentru Studii Estice și Marek Marszalek, responsabilul pentru România și Moldova. Oficialii au discutat despre situația investițiilor din Maramureș în contextul actual, despre infrastructura turistică dedicată practicării sporturilor de iarnă, dar și despre o serie de studii cu impact zonal, realizate de Institutul pentru Studii Estice.
Președintele Institutului pentru Studii Estice din Varșovia, Zygmunt Berdychowsky a abordat subiectul schimbului de experiență și bune practici, în special în domeniul infrastructurii dedicate sporturilor de iarnă, dar și al sportului în general. “Încurajez foarte mult investițiile în zona turismului și, în special, cea care privește sportul și practicarea sporturilor de iarnă. Avem în Polonia diverse studii și proiecte derulate în acest domeniu, care s-ar potrivi cu succes și în România. Unul dintre ele este proiectul traseelor turistice realizate și demarcate în regiunea noastră și care sunt foarte des frecventate de turiști. De asemenea, mă gândesc chiar la crearea și dezvoltarea unor oferte turistice comune care să includă ambele regiuni și, astfel, turiștii străini să aibă la îndemână niște instrumente turistice integrate. Aspectul pozitiv este acela că există și posibilitatea unei finanțări europene pentru astfel de proiecte”, a declarat Zygmunt Berdychowski, președintele Institutului pentru Studii Estice.

Gabriel Zetea: ”Așteptăm propuneri de colaboare în domeniul turistic”

Șeful administrației județene, Gabriel Zetea a subliniat dorința pe care executivul Consiliului Județean o are de a dezvolta domeniul turistic. ”Am pus de la început accent pe dezvoltarea turismului, ceea ce a dus la o creștere economică în întregul județ. Ar fi îmbucurător ca aceste proiecte, -pe care noi le numim soft deoarece implică studii și strategii-, să fie dezvoltate pentru ca, ulterior, să reprezinte un punct de pornire în proiectele așa numite hard, pe care cu toții ni le dorim și care implică efectiv infrastructura. Așteptăm cu interes propunerile de colaborare iar dacă sunt pe bani europeni, ne vom bucura și mai tare”, a conchis președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea.

Zygmunt Berdychowski, președintele Institutului pentru Studii Estice l-a invitat pe președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, să participe la al V-lea Congres al Autorităților Locale, care va avea loc între 8 - 9 aprilie 2019, la Cracovia, dar și la Forumul de la Krynica. Șeful administrației județene maramureșene a mulțumit pentru invitațiile lansate și a promis că va încerca să le onoreze, scopul fiind acela de a deschide noi oportunități de cooperare cu factori interesați de zona Maramureșului.

Întâlnirea s-a încheiat cu un schimb protocolar de cadouri, președintele Institutului pentru Studii Estice fiind plăcut surprins de meșteșugul fusului de lemn introdus în sticla cu pălinca moroșenească. Institutul pentru Studii Estice din Varșovia este activ încă din 1992 și derulează o multitudine de proiecte cu impact regional și national, generând multe studii și conferințe cu scopuri pe diverse domenii.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.