Gala "Tezaure Umane Vii" - un eveniment de celebrare a patrimoniu cultural imaterial

18 Septembrie 2023 206
Consiliul Județean Maramureș, prin Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, organizează la Baia Mare, în perioada 20-23 septembrie 2023, Gala „Tezaure Umane Vii”, în cadrul căreia vor fi omagiați deținătorii acestui titlu din anul 2023. Evenimentul se desfășoară sub egida Ministerului Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
Programul „Tezaure Umane Vii” a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează atât identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un element de patrimoniu cultural imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, cât și creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg.

Din seria de evenimente face parte și Conferința cu participare internațională “Patrimoniul cultural imaterial în contextul păstrării și valorizării peisajului cultural imaterial”, pusă sub semnul celebrării a 20 de ani de la semnarea Convenției UNESCO privind salvgardarea patrimoniul cultural imaterial. Conferința este organizată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere. La eveniment participă specialiști în domeniul patrimoniului cultural din țară și din străinătate.

Publicul larg este invitat să participe miercuri, 20 septembrie, de la ora 17:00, la Muzeul Satului din Baia Mare – Casa Lăpuș, la prezentarea colecției Nicolae Pițiș (Tezaur Uman Viu - 2011), intitulată sugestiv „Viu Grai”. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Asociația Socio-Culturală Doina Neamul, va include și expoziția fotografică aparținând artistului Nicolae Rafael Stoian și recitalul Mariei Casandra Hauși.

De asemenea, doritorii sunt invitați să participe la evenimentul de decernare a titlurilor onorifice „Tezaure Umane Vii” 2023, în cadrul Galei care se va desfășura în sala Teatrului Municipal Baia Mare joi, 21 septembrie, de la ora 16:00.

AFIS
La organizarea seriei de evenimente de punere în valoare a patrimoniului cultural și-au adus contribuția: Consiliul Județean Maramureș, Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Facultatea de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Muzeul Maramureșan Sighetu Marmației, Institutul Patrimoniului Cultural, Ministerul Culturii, Republica Moldova, Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Trandiționale Liviu Borlan Maramureș.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.