Gabriel Zetea: ”La Seini a avut loc inaugurarea instalaţiei pilot de produce a biogazului, proiect unic în România”

Joi, 10 noiembrie 2016, la Seini a avut loc inaugurarea instalaţiei pilot de produce a biogazului. Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este implementat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Acesta este finanţat dintr-un împrumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi un grant de la Fondul Global de Mediu, precum şi din fondurile proprii ale oraşului Seini şi ale Consiliului Judeţean Maramureş. Obiectivul general al proiectului este de a sprijini Guvernul României în îndeplinirea cerinţelor Directivei Nitraţi a Uniunii Europene prin reducerea deversărilor de nutrienţi în corpurile de apă, promovarea modificărilor comportamentale la nivel de localitate şi întărirea capacităţii instituţionale şi de reglementare. Evenimentul de la Seini a început cu cuvântul de deschidere al primarului oraşului, Gabriela Tulbure. Au vorbit şi Simona Olimpia Negru, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cornelia Nagy, secretar general adjunct la Ministerul Finanţelor Publice, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea. Tema ”Biogazul – dincolo de energie verde” a fost prezentat de Naiana Milea, director UMP ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. După tăierea panglicii inaugurale la instalaţia pilot de producere a biogazului din oraşul Seini, viceprimarul Octavian Bodea a prezentat componentele instalaţiei pilot.
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea a arătat că, de-a lungul anilor, a încercat să convingă administraţiile locale de faptul că este necesară o îmbunătăţire a activităţii administrative prin dezvoltarea unor strategii locale, care să urmarească, în pricipal, creşterea resurselor de venit pentru bugetele locale. ”Încercăm să promovăm proiectele prin care primăriile să devină cu adevărat autonome, având surse de venit suplimentare pentru a putea implementa proiecte de dezvoltare europeană. Primarul oraşului Seini, Gabriela Tulbure şi administraţia locală au înţeles repede cât de important este acest lucru şi au propus Consiliului Judeţean Maramureş un parteneriat într-un proiect inovativ, unic în ţară. Proiectul aduce în Seini noi locuri de muncă, bani suplimentari la bugetul local şi, nu în ultimul rând, un impact pozitiv asupra mediului. Vorbim despre un proiect pilot şi sper ca, pe viitor, exemplul curajos al administraţiei seinene şi în special al primarului Gabriela Tulbure să fie preluat de cât mai multe localităţi din Maramureş. Statia de biogaz de la Seini, care acum este funcţională, reprezintă o investitie de peste 3 milioane de euro, finanţată de Banca Mondială în urma unui parteneriat încheiat între Ministerul Mediului, Consiliul Judeţean Maramures şi Primăria Seini. Seiniul este un exemplu de performanţă în administraţie şi meritul principal este al primarului Gabriela Tulbure. Comunitatea locală îşi produce acum energia electrică în regim propriu şi poate, de asemenea, să furnizeze în sistem surplusul. La Seini există 14 noi locuri de muncă şi un mediu mai curat şi mult mai puţin poluat”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

Gabriela Tulbure: ”Proiectul îndeplinit şi funcţional la parametri doriţi de şase luni este unic în ţară”

”Am avut parte de o zi cu totul specială înscrisă cu aur în istoria contemporană a comunităţii noastre. Ne-am bucurat împreună de inaugurarea unei investiţii prolifice, o adevărată fabrică care aduce beneficii oraşului nostru în cele trei componente, sectorul economic, de mediu şi social. Proiectul nostru îndeplinit şi funcţional la parametri doriţi de şase luni este unic în ţară. Cu o aleasă şi de marcă asistenţă am tăiat panglica inaugurală, o încununare a unui efort conjugat de aproape patru ani. Ne-a fost alături ministrul secretar de stat MMAP, Olimpia Simona Negru, colaboratoarea noastră de suflet şi dăruire, Naiana Milea, director UMP MMAP, Eugenia Mecea, şef serviciu, Direcţia generală investiţii MMAP, subprefectul Gavriş Ardelean, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, partener în proiect, Gabriel Zetea, senatorul Sorin Bota, deputatul Călin Matei, viceprimarul Octavian Bodea. Au răspuns invitaţiei noastre constructorii, proiectanţii, consultanţi, foarte mulţi primari, reprezentanţi ai protecţiei mediului, ai universităţilor, facultăţi din domeniul investiţiei din Baia Mare, Satu Mare, Cluj, fermieri, diverşi specialişti, preoţi, consilieri locali şi alţi invitaţi importanţi implicaţi. Cu mândrie am primit felicitările călduroase adresate nouă, curajului nostru de a implementa ceva unic, ce părea de domeniul ştiinţifico-fantastic la început. Suntem fericiţi să confirmăm că instalaţia care de acum rămâne în grija noastră este performantă şi total funcţională, având toate autorizaţiile primite. Este un succes care ne aduce bucuria în suflet şi asumarea responsabilităţii unui atât de important pas în drumul dezvoltării localităţii noastre”, a declarat primarul oraşului Seini, Gabriela Tulbure.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Maramureş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.