ULTIMĂ ORĂ
O altă propunere a vizat încurajarea formării ecomuzeelor, respectiv o formă de asociere și organizare a comunităților locale bazată pe dezvoltare durabilă, dar și stabilirea unor rețele specifice de desfacere la nivel european a produselor tradiționale, ecologice și biologice. Vicepreședintele Consiliului Județean a arătat că este importantă și obţinerea sprijinului financiar maxim acordat de UE pentru fermierii bio printr-o fundamentare economică corespunzătoare, elaborarea unui sistem coerent de subvenţionare a producţiei bio şi în special a procesării bio pentru obţinerea de valoare adaugată pe filiera produselor și analiza și îmbunătățirea cunoștințelor în inspectarea şi certificarea produselor bio din UE. Reprezentantul executivului CJ Maramureș a precizat că este necesară organizarea și controlul sistematic pe toată filiera produselor bio ”De la fermă la furculiţă”, dar și înfiinţarea unui Institut European de cercetări în domeniul biotehnologiei şi ingineriei genetice în agricultură, zootehnie, industria alimentară, respectiv crearea staţiunilor de cercetări agricole zonale. Totodată, pentru a nu pierde irecuperabil material biologic valoros din diverse state membre, se impune conservarea şi înmulţirea soiurilor şi raselor autohtone, dar și modernizarea şi extinderea infrastructurii fizice rurale de bază care influenţează în mod direct dezvoltarea activităţilor sociale, culturale şi economice. Nu în ultimul rând, se propune crearea de oportunităţi ocupaţionale, dar și conectarea satelor producatoare de hrană bio cu orașele, prin stabilirea unor rețele de desfacere specifice.
”În perioada crizei sanitare și economice cauzată de COVID-19, producătorii locali din Maramureș s-au angajat cu toate forțele să ajute județul, oferind spre consum alimente sanatoase, proaspete și ecologice. Consiliul Județean Maramureș a cerut Comisiei Europene să prioritizeze nevoile lanțului scurt alimentar din zonele rurale și să ofere sprijin în promovarea produselor agro-alimentare sustenabile și autentice prin înființarea unor linii de desfacere atât la nivel local, cât și național și european. În numele instituției județene, am răspuns consultării lansate de Comisia Europeană pe strategia ”De la fermă la furculiță”, încă din 16 martie, când criza cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2 acapara toată Europa. Iată că, azi, apelul nostru pentru sprijin este mai potrivit și mai urgent ca oricând. Gospodarii și micii fermieri ai Maramureșului pot hrăni locuitorii județului și nu numai, evitând cozile și înghesuiala, asigurând o alimentație ehilibrată, cu nutrienți bogați și sănătoși. În curând, Comisia va publica Strategia ”De la fermă la furculiță” care sperăm să reflecte situația și realitatea locală, atât în vreme de criză cât și post pandemie”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș.
Răspunsurile oferite de către reprezentantul Consiliului Județean se regăsesc aici: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12183-Farm-to-Fork-Strategy/F508818
Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș