Colecție de tip muzeal dedicată culturii huțule, inaugurată în comuna Repedea

13 Decembrie 2019 175
Fundaţia Ucrainienilor Huţuli din România, în parteneriat cu Asociaţia Sinaptica – Maramureş, printr-o cofinanţare a Fondului Cultural Naţional au pus bazele Colecţiei Huţulii Maramureşeni, inițiativă prin care o fostă construcţie-anexă a fost refuncționalizată şi amenajată cu obiecte specifice culturii tradiționale a huţulilor. Colecția Huţulii Maramureşeni și-a deschis porțile pentru vizitatori luni, 11 noiembrie 2019 și pe lângă obiectele de decor care spun povestea huțulilor, aduce în atenția publicului și lucrări de artă contemporană prin care sunt prezentate peisaje culturale din zona etnografică Valea Ruscovei.
Reprezentantul comunității ucrainene în administrația județeană, Nicolae Mișulec, a prezentat în plenul ședinței extraordinare a Consițiului Județean Maramureș, din data de 6 decembrie 2019, proiectul muzeal al culturii huțule, mulțumind în numele minorității ucrainene pentru susținerea primită în conservarea moștenirii materiale și imateriale a acesteia. „Vreau să mulțumesc poporului român pentru sprijinul acordat minorității ucrainene, dar și Maramureșului pentru că spune povestea culturii huțule. Pe această cale, le lansez tuturor maramureșenilor invitația de a vizita acest muzeu din comuna Repedea, luându-mi, la rândul meu, angajamentul că voi mulțumi României pentru tot ceea ce a făcut pentru ucraineni, ori de câte ori voi reprezenta Maramureșul în Ucraina”, a declarat consilierul județean, Nicolae Mișulec.

Fundația Ucrainenilor Huțuli din România își propune întregirea colecției muzeale, făcând apel la cei care doresc să sprijine proiectul prin donarea de obiecte, fotografii sau înscrisuri vechi, care să reflecte cât mai fidel cultura materială huțulă.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.