Castelul Teleki Geza din Pribilești a fost achiziționat în patrimoniul județului Maramureș,

16 Decembrie 2021 71
În ședința de astăzi a Consiliului Județean Maramureș, aleșii județeni au adoptat proiectul de hotărâre privind achiziționarea Castelului Teleki Geza din Pribilești în patrimoniul județului Maramureș, cu suma de 210.000 euro.

Castelul Teleki este o clădire monument istoric importantă pentru patrimoniul cultural și pentru istoria județului Maramureș, care are nevoie de o reabilitare completă, în prezent fiind într-o stare de degradare destul de avansată.

Anul viitor va fi depusă cererea de finanțare pentru reabilitarea Castelului Teleki, iar ulterior va fi introdus în circuitul cultural-turistic și în circuitul muzeal al județului Maramureș.
Clădirea monument istoric a fost construită în secolul al XIX-lea și a fost utilizată pentru prima dată ca reședință de vară a familiei nobiliare maghiare Teleki Géza, fost scriitor și om politic maghiar, iar în anul 1897 castelul a fost modernizat în stil eclectic și a fost supraetajat.

În 1949, imobilul a fost naționalizat, iar în timpul regimului comunist clădirea a fost folosită în diverse scopuri, fiind chiar și sediu de CAP, sală de cinema, ori depozit de cereale. Întrucât domeniul nu a fost revendicat de moştenitorii vechilor proprietari, în 2006 a trecut în proprietatea privată a comunei Satulung, iar în anul 2007, imobilul a fost cumpărat de un urmaş englez al familiei Teleki.

Ionel Bogdan, președinte Consiliul Județean Maramureș: ”Maramureșul are obiective turistice minunate și unice, pe care trebuie să le protejăm și să le restaurăm pentru a dezvolta cât mai mult patrimoniul cultural al județului Maramureș și, implicit, turismul în județul nostru.”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.