"Bun de Maramureș" – Parteneriat pentru promovarea produselor locale din județul Maramureș, prin proiectul ”FoodChains 4 Europe”

header FoodChains
Consiliul Județean Maramureș a organizat vineri, 14 decembrie 2018, o nouă întâlnire cu factori interesați în dezvoltarea lanțurilor alimentare din județ, în cadrul proiectului ”FoodChains 4 Europe – FC4EU, Lanțuri alimentare pentru Europa”, implementat de Consiliul Județean Maramureș în calitate de partener, în perioada 2017-2021.
La invitația Consiliului Județean Maramureș de a se implica în concretizarea inițiativei ”Bun de Maramureș” au răspuns reprezentanți de la GAL Mara Natur, Gal Maramureș Vest, Asociația Producătorilor din Maramureș, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca – Centrul Universitar Baia Mare, Direcția Agricolă Maramureș, Camera de Comerț și Industrie Maramureș, Fundația CDIMM Maramureș, precum și de la Asociația ASSOC Baia Mare.

Evenimentul a debutat cu prezentarea materialului video privind evaluarea de tip Peer Review (Inter Pares) în județul Maramureș, în cadrul căreia parteneri ai proiectului FC4EU și experți în domeniul alimentar din Olanda, Bulgaria, Italia și Marea Britanie au analizat lanțul alimentar din județul Maramureș, în perioada 5-9 noiembrie 2018. Filmul prezintă, pe durata a aproape 8 minute, aspecte relevante din vizitele la producători maramureșeni, precum și de la întâlnirile de lucru cu antreprenori maramureșeni din domeniul alimentar, creând astfel o imagine relevantă cu privire la varietatea produselor locale din Maramureș. Materialul video poate fi vizionat pe Internet, la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=xwUTnWfdvkU.

Agenda întâlnirii a cuprins și prezentarea recomandărilor inițiale ale echipei Peer Review, în vederea identificării de metode de sprijin pentru producători locali și asociații ale acestora pentru o mai bună corelare și coeziune la nivelul lanțului alimentar din județul Maramureș. Primele observații ale echipei de experți evidențiază necesitatea de a identifica și promova produse locale specifice conform nevoilor și opiniilor consumatorilor locali, de a se crea parteneriate de tip public-privat și clustere, de a se dezvolta aptitudinile antreprenoriale ale micilor producători, precum și de implicare a firmelor mari și experimentate în acțiuni de mentoring pentru micii producători.

În vederea concretizării inițiativei ”Bun de Maramureș”, echipa proiectului Food Chains 4EU a adus în atenție câteva exemple de bună practică de la nivel național, pentru promovarea produselor locale, care au o abordare integrată privind asocierea și modul de promovare, inclusiv în mediul on-line.

Discuțiile și propunerile constructive ale participanților constituie o bază solidă pentru realizarea planului de acțiune și adoptarea celor mai potrivite soluții pentru a identifica și reuni produse locale de calitate și reprezentative sub marca ”Bun de Maramureș”, precum și de a sprijini și promova în mod concertat producătorii din Maramureș pentru a pătrunde și a se afirma pe piața regională, națională și europeană.

Proiectul ”FoodChains 4 Europe - FC4EU” este finanțat prin Programul Interreg Europe, cu scopul de a îmbunătăți punerea în aplicare a politicilor regionale care să stimuleze furnizarea de inovare pentru a crea lanțuri alimentare durabile, în cinci regiuni participante: Flevoland (Olanda), Plovdiv/ Sofia (Bulgaria), Emilia-Romagna (Italia), Maramureș (România) şi Greater Manchester (Marea Britanie): https://www.interregeurope.eu/foodchains4eu.

footer FoodChains
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.