Autoritățile locale din Maramureș sunt în dificultate financiară după rectificarea bugetară a Guvernului

În deschiderea ședinței ordinare a Consiliului Județean Maramureș care a avut loc marți, 28 aprilie, șeful administrației județene, Gabriel Zetea, a informat autoritatea deliberativă a instituției cu privire la rectificarea bugetară total nesatisfăcătoare a Guvernului, care riscă să aducă autoritățile locale în pragul colapsului.

În urma ordonanțelor militare, autoritățile locale au primit foarte multe noi atribuții ce țin de suportarea cheltuielilor cu unitățile de asistență socială și spitalele din subordine, dezinfecții generale, sarcini privind carantinarea persoanelor, dar și persoanele izolate și cele peste 65 de ani, procurarea de materiale de protecție și alimente pentru categoriile de risc. Având în vedere toate acestea, cheltuielile autorităților locale au crescut exponențial, fapt ce a dus la un necesar financiar suplimentar pentru a putea asigura funcționarea lor în perioada următoare.
Rectificarea bugetară a Guvernului nu rezolvă nici pe departe problema finanțării autorităților locale. Alocarea din impozitul pe venit pentru fiecare unitate administrativ-teritorială a crescut de la 63% la 65% însă, având în vedere că activitatea economică este sistată, încasările din acest impozit sunt aproape inexistente. Au fost alocate sume suplimentare din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, însă acestea sunt departe de a fi suficiente. În urma rectificării bugetare și a balansării fondurilor diminuate cu sumele alocate, multe unități administrativ-teritoariale din județul Maramureș nu primesc niciun ban în plus. Mai mult, patru localități din județ, respectiv Baia Mare, Tăuții Măgherăuș, Fărcașa și Dumbrăvița, nu au primit alocări din TVA, fiindu-le diminuat și impozitul pe venit, fapt ce a rezultat într-o rectificare negativă a bugetului.

Șeful administrației județene a arătat că dacă situația privind bugetele locale nu se va redresa în viitorul apropiat, autoritățile locale riscă colapsul financiar și că supraviețuirea lor este posibilă numai prin restituirea de la bugetul de stat, a cheltuielilor efectuate până în prezent în lupta împotriva noului coronavirus. „Autoritățile locale nu pot să funcționeze pe deficit. Dacă se va continua în acest fel și Guvernul României nu va aloca sumele care au fost uitat a fi alocate la începutul anului, prin legea bugetului de stat, în maximum două luni de zile administrațiile locale vor intra în colaps financiar. E nevoie de o mai bună colaborare între Guvern și Parlament pentru a salva administrațiile locale. În caz contrar, dincolo de activitatea zilnică a fiecărei autorități locale, grav afectate vor fi spitalele și centrele de asistență socială din subordinea acestora. Spitalele își asigură funcționarea în baza contractelor de finanțare cu Casa de Asigurări de Sănătate, mult diminuate în acestă perioadă și prin resursele alocate de autoritățile în subordinea cărora se află. Chiar dacă managementul unor spitale a fost preluat de către Ministerul Sănătății, acestea nu beneficiază de niciun sprijin financiar din această direcție. Consiliul Județean Maramureș a alocat până în prezent peste 7 milioane de lei pentru măsurile de combatere a noului coronavirus, pe lângă fondurile de peste 7 milioane de lei alocate direct spitalelor din bugetul instuției. E nevoie de resurse financiare imediate în bugetul Consiliului Județean Maramureș pentru a putea continua sprijinul acordat unităților medicale.”, a declarat Gabriel Zetea, Președintele Consiliului Județean Maramureș.

În cazul concret al Consiliului Județean Maramureș, mai există o mare problemă în cadrul DGASPC Maramureș, instituție din subordine pentru care alocarea financiară asigură continuitatea funcționării până în luna iunie. Dacă până atunci nu se vor primi resursele financiare de peste 40 de milioane de lei necesare, funcționarea în condiții de normalitate a instituției nu va mai fi posibilă.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.