345.000 de lei au alocat consilierii județeni pentru realizarea unor evenimente cultural-educaționale de către UAT-urile din Maramureș

01 August 2019 216
Finanțarea programelor, proiectelor și acțiunilor culturale constituie o preocupare constantă a Consiliului Județean Maramureș. Prin hotărârea adoptată în luna aprilie 2019 privind repartizarea pe destinații a sumei aprobate din bugetul propriu al județului Maramureș, pe anul 2019 au fost alocați 900.000 de lei pentru finanțarea programelor și acțiunilor cultural-educaționale ale UAT-urilor din județ. Printr-o hotărâre de CJ, adoptată în luna mai 2019, au fost aprobate ”Normele pentru finanțarea proiectelor, programelor și acțiunilor cultural-educaționale ale unităților administrativ-teritoriale din județul Maramureș”.

La Consiliul Județean Maramureș au fost înregistrate mai multe solicitări pentru finanțarea programelor și acțiunilor cultural-educaționale depuse de comunitățile locale, iar în ședința desfășurată în Borșa, în 25 iulie 2019, aleșii județeni au aprobat ca 11 localități maramureșene să fie finanțate cu un total de 345 mii lei din bugetul propriu al județului pentru realizarea unor evenimente cultural-educaționale.
15.000 de lei se acordă comunei Ariniș pentru realizarea proiectului cultural ”Tămășești – 595 de ani”, care va avea loc în 25 august 2019. Suma de 25.000 de lei a fost aprobată pentru administrația din Groșii Țibleșului în vederea realizării celei de-a XIII-a ediții a Festivalului folcloric ”Tradiții și obiceiuri de pe Valea Țibleșului”, care va fi organizat în intervalul 24 – 25 august 2019.

Câte 30.000 de lei s-au alocat, prin votul aleșilor județeni, comunelor Săpânța, Rona de Jos, Mireșu Mare, Săcălășeni și Copalnic Mănăștur. În perioada 15 – 16 august, la Săpânța va avea loc evenimentul cultural ”Zilele culturale ale comunei Săpânța”, dedicat comemorării sculptorului Stan Ioan Pătraș. În 18 august 2019, în Rona de Jos va fi organizat festivalul ”Cântec, joc și voie bună pe Valea Ronișoarei”. La Mireșu Mare, între 23 – 25 august 2019 va avea loc manifestarea culturală ”Întoarcerea la obârșii – Fiii satului”, în timp ce în intervalul 24 – 25 august 2019 la Săcălășeni se organizează sărbătoarea comunei, sub numele ”Festivalul Tradiții Chiorene”. Între 31 august – 1 septembrie, comuna Copalnic Mănăștur va organiza cea de-a XV-a ediție a evenimentului ”Serbările comunei”.

Comuna Bârsana organizează în intervalul 18 – 19 august, respectiv în 8 septembrie 2019, evenimentul cultural ”Fiii satului” la Bârsana și Nănești, acțiuni pentru care aleșii județeni au aprobat cofinanțarea de 35.000 de lei.

Câte 40.000 de lei s-au aprobat și pentru Cernești, Oncești și Bicaz. La Cernești va avea loc, în intervalul 24 – 25 august, a XV-a ediție a ”Festivalului Stuparilor”, în timp ce la Oncești se vor sărbători ”Zilele comunei” în data de 25 august. Tot în 25 august, în Bicaz va avea loc evenimentul cultural ”Întâlnirea cu fiii satului”.

Tot în ședința din 25 iulie a fost aprobat și proiectul de hotărâre privind alocarea unor sume pentru finanțarea nerambursabilă a unor proiecte culturale din fondul destinat nevoilor culturale de urgență, 25.000 lei fiind acordați Asociației Development and Progress pentru proiectul cultural ”MândrIE maramureșeană”, care se desfășoară în intervalul iulie – august 2019, în Baia Mare. Asociației Corale ”Cânturi din Chioar” i-au fost alocați 40.000 de lei pentru a putea participa în intervalul 14 – 15 septembrie 2019, la festivalul de promovare a tradițiilor, portului, cântecului și a produselor tradiționale din orașul Nuoro, Sardinia, Italia cu proiectul cultural ”Cântecul coral din Țara Chioarului în Sardinia”.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.